Teniska elita nema dilemu: Novak je uhvatio zalet, a sada će da skoči!

Novak Đoković, najbolji srpski teniser svih vremena, uspešno je započeo 2017. Drugi reket sveta savladao je Endija Marija, prvoplasiranog na ATP listi, na turniru u Dohi 2:1 (6:3, 5:7, 6:4) i u velikom stilu najavio da je spreman za povratak na tron.

Tenis 14.01.2017 | 09:45
Teniska elita nema dilemu: Novak je uhvatio zalet, a sada će da skoči!
Naš teniser je krajem 2016. nakon 122 nedelje, odnosno 854 dana, prepustio prvo mesto Britancu. Osvajanjem turnira iz serije 250 u Kataru na Božić, Novak je razbudio uspavanu tenisku javnost u Srbiji! Sada ledi Australijan open. Prvi grend slem u godini Srbin je osvajao šest puta pa je, po mišljenju naših najpoznatijih stručnjaka, dobio dodatnu dozu samopouzdanja!

- Savladavši najvećeg kompetenta u finalu Dohe, Novak je pokazao da se vraća u formu. Mislim da će u Melburnu biti još jači. Pokazao je da posle šest meseci, kada su svi mislili da je došlo do zasićenja, počinje iz početka. Padovi su potpuno prirodni, oscijalcije su postojale i kod Nadala i Federa, samo što mislim da je Novak psihički jači. On je sada drugi i nema tendenciju pada, nego da opet bude broj jedan! Novak zaista ima jednu od najstabilnijih karijera ikada. Naredni turnir mu je dobro poznat. Osvojio ga je šest puta i ono što treba da hrabri je, osim dobrih partija u Dohi, to što Đoković ima sposobnost da se neverovatno dobro prilagođava uslovima. Paklena Asutralija zahteva dobar raspored snage, energije i veštine. Naš teniser poznaje tu vrstu tenisa, zna da igra mečeve sa pet setova, zna da uštedi energiju, odigra preciznije i kraće poene u pojedinim fazama. Od top igrača, on je u tom segmentu najjači na svetu i to mu daje ogromnu prednost u odnosu na druge - rekao je za „Alo!“ Bogdan Obradović, sad već bivši selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije.

Poznati teniski stručnjak Radmilo Armenulić veruje da će Novak u narednik šest meseci ponovo zasesti na čelo ATP liste, a da mu je turnir u Dohi bio dobar zalet za to.

- Zalet je uhvatio, samo još da skoči! Mislim da pobeda protiv Marija daje nadu da će se Novak vratiti u pravi ritam, koji je i imao pre godinu ili dve. Sada je važno da potvrdi bodove u Asutraliji, Indijan Velsu i Rolan Garosu, pa očekujem da će posle Vimbldona biti opet broj jedan. Mari nije u idealnoj formi i Đoković to mora da iskoristi - rekao je Armenulić za Blic.

Prvi grend slem sezone u australijskom gradu Melburnu na programu je od 16. do 29. januara, a igra za nagradni fond je oko 2,500.000 dolara.

Pilić: Novak je favorit u Melburnu

Bivši Novakov trener Nikola Pilić misli da je prvi turnir u godini od izuzetne važnosti i da je Đoković zbog pobede u Dohi favorit za osvajanje grend slema u Australiji.

- Novak i Endi su najjači, ali u sportu nema garancije. Đokoviću ipak dajem malu prednost u Australiji. Prvi turnir u godini je od izuzetne važnosti, a Nole je pokazao fenomenalne psihičke sposobnosti. Mislim da je za njega bitno što je trijumfovao, s obzirom na to da je savladan glavni konkurent i što je reč o turniru na kojem je odbranio bodove. Melburn je njegov teren i sigurno je naoštren da osvoji prvi grend slem - rekao je Nikola Pilić za „Alo!“.

Nesmotren potez - 3.400 dolara

Zbog jednog nesmotrenog poteza u finalu ATP turnira u Dohi, u kojem je pobedio Endija Marija, Novak Đoković je finansijski kažnjen. Podsetimo, igrao se prvi set kada je naš as jednu lopticu „ispucao” sa terena. Ali ona je završila na nezgodnom mestu - pogodila je ženu u prvom redu na tribinama direktno u glavu. Zbog ovoga je srpski teniser kažnjen sa 3.400 dolara, a zvanično objašnjenje ovakve sankcije je „nesportski potez”.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar