Srbac: Humanost je njeno zanimanje

Za doprinos razvoju, afirmaciji i unapređenju rada Crvenog krsta Republike Srpske, a posebno za jačanje humanizma i solidarnosti među ljudima, omasovljavanje i uključivanje mladih u ovu humanitarnu organizaciju, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta iz Srpca Ljiljana Jovičić dobila je najviše odlikovanje - Zlatni znak Crvenog krsta Republike Srpske.

Republika Srpska 11.01.2017 | 20:56
Srbac: Humanost je njeno zanimanje
Ovo priznanje na svečanoj skupštini humanitaraca Srpske Jovičićevoj je uručio predsjednik Crvenog krsta Republike Srpske Jovo Grujičić.

Prije tri godine ova humanitarka je za svoj dugogodišnji rad dobila i Srebrni znak Crvenog krsta. Kada je pokretala i provodila brojne aktivnosti i mimo redovnog posla, Ljiljana nije ni pomišljala da će za to dobiti priznanje.

Najvažnije joj je bilo, kako kaže, da pomogne čovjeku koji se našao u teškom stanju. A bilo ih je zaista mnogo. Ipak, sretna je i ponosna što je njen rad i svih članova srbačkih humanitaraca neko zapazio i nagradio priznanjem, koje smatra i priznanjem ostalih aktivista bez kojih, tvrdi, ne bi bilo moguće ostvariti uspjeh u radu.

„Posebno me raduju neke naše aktivnosti kojima smo pomogli djeci koja žive u teškim uslovima bez jednog ili oba roditelja, kojima smo pomogli u obezbjeđenju krova nad glavom. Proveli smo mnoge humanitarne akcije: gradili i sanirali kuće, uvodili struju i vodu, obezbjedili kupatila, krevete, obuću i odjeću, bicikle, kompjutere, televizore, pomogli u liječenju bolesnih mališana i starijih osoba, dijelili hranu i time im olakšali život“, kaže sekretar srbačkog Crvenog krsta Ljiljana Jovičić.

Ona se zahvaljuje i brojnim dobrim ljudima, firmama i preduzećima koji su svojim donacijama pomogli da se humanitarne akcije Crvenog krsta provedu na opšte zadovoljstvo.

Zahvaljujući preduzimljivosti i nesebičnom zalaganju, Jovičićeva je animirala veliki broj osnovaca i srednjoškolaca kroz Klub mladih Crvenog krsta, a četiri puta godišnje organizuje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi. Klub davalaca broji više od stotinu redovnih članova.

„U školama redovno organizujemo edukativne radionice iz raznih oblasti, a prioritet je obuka iz pružanja hitne pomoći Crvenog krsta, teme o bolestima zavisnosti, reproduktivnom zdravlju, trgovini ljudima i ostalim pošastima savremenog života sa kojima se, uglavnom, suočavaju mladi“, kaže Ljiljana Jovičić.

Ona s ponosom ističe i uspješnu saradnju srbačkog sa Crvenim Krstom iz Rume i San Marina, kao i osnovnim i srednjim školama srbačke opštine i lokalnom zajednicom.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbac

16.01.2017 10:09

Bravo za Ljilju. Nagrada je otišla u prave ruke. Sve napisano tačno.

ODGOVORITE