Video: Dakar reli na dlanu - Peterhensela isprašio Loeb!

Sagmajster je na cilj osme etape stigao 80, dok kod kod kamiondžija sve pršti od bitke između Kamaza i Iveka.

Ostali sportovi 11.01.2017 | 14:15
Video: Dakar reli na dlanu - Peterhensela isprašio Loeb!
Prevrtljivo vreme, i još prevrtljivija sreća pratila je Dakar ratnike na osmoj etapi. Odredište na severu Argentine za mnoge je bilo nedostižno zbog teških vremenskih uslova koji prati raštrkani karavan. Ipak, vredno je spomenuti da se među automobilistima najbolje snašao Sebastijan Loeb koji je za nešto više od minut uspeo da nadmaši Stefana Peterhensela.

„Žestoko sam se trudio da prebrodim sve prepreke na putu do cilja. Bila je ovo etapa koja mi je odgovarala. Krivo mi je samo što sam naleteo na rupu i izgubio dragoceno vreme na zamenu oštećenog pneumatika. Na svu sreću sve se završilo onako kako treba“, rekao je Sebastijan Loeb, devetostruki VRC šampion koji je triumfom na osmoj etapi preuzeo vodeću poziciju u generalnom plasmanu od Peterhensela.

Vredno je spomenuti da je Siril Depre u „pežou“ kroz cilj prošao treći, pa je u generalnom plasmanu pretakao Nani Romu. Ukupno gledano Pežo i dalje dominira. Shodno najavi u kojoj smo pretpostavili da će francuski proizvođač najverovatnije triumfalno završiti Dakar, danas je sasvim umesno prognozirati da će baš ovaj proizvođač odneti pobedu u konkurenciji konstruktora.

Kada je reč o motociklistima na osmoj etapi se proslavio Huan Breda Bort na „hondi“, drugi je Matijas Vokner sa „ktm“ motociklom, a treći Sem Sanderlend koji ovim rezultatom zadržava vodeće mesto u generalnom plasmanu. Naš motociklista Gabor Sagmajster kroz cilj je prošao 80. Subotičanin na „ktm reli reprici“ trenutno se nalazi na 82. poziciji u generalnom plasmanu. Sudeći po njegovom ustaljenom običaju naš motociklista bi na preostalim SS ispitima i etapama trebalo da ubrza i dodatno popravi poziciju u generalnom plasmanu.

U konkurenciji kamiona opasno se zakuvava između Iveka i Kamaza. Do sada se vodio rovovski rat, ali Iveko je na osmoj etapi nekako pobedio Kamaz i to u bitci za drugo mesto. Najbolji kamiondžija na poslednjoj etapi ipak je vozio „reno“ Prvo mesto je pripalo Van den Briku, drugi je Federiko Vilagra u „iveku“, a treći Dimitrij Sotnikov u „kamazu“. Trenutno u generalnom plasmanu vode dve posade Kamaza koje predvode Sotnikov i Nikolajev.

Na današnjem meniju Dakar relija je deveta etapa od Salta do Čelicita u dužini od 977 kilometara itinerera. Očekuje se da će vozači Pežoa voditi najžešće borbe, ali i da će Iveko preduzeti sve napore ne bi li osujetio Kamaz koji godinama dominira na Dakar reliju.



Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar