Misterija: Cijelo selo nestalo bez traga

Iako izgleda kao mesto iz bajke, postoji i druga strana medalje - mračna tajna koji niko nije uspeo da odgonetne.

Svijet 11.01.2017 | 07:53
Misterija: Cijelo selo nestalo bez traga
Irska je mesto prelepih predela, a Kim Bej na obali Akil ostrva samo je još jedan primer tih prirodnih lepota.

Izgleda kao da je ispalo iz same bajke, ali ostrvo skriva misteriju koja nikad nije rešena. Akil ostrvo je jedan od najudaljenijih u Irskoj, a tamo je osnovano i selo koje se ubrzano širilo 1838. godine.

Nekada je na ostrvu bilo više od 40 kuća. Ali, sve što je danas ostalo na njemu su hrpe kamenja, blata i struktura temelja.


Na samom ostrvu nalazi se još nekoliko manjih mesta, a ti drugi ljudi na ostrvu nemaju nikakvih zapisa o pređašnjim naseljenicima. Jedini zapisi o postojanju sela su od strane putopisaca, koji su opisivali njegovu lepotu, zajedno s nekoliko spomenika "primitivnih" građevina.

Šta se dogodilo sa selom na zalivu Kim pitanje je koje su pokušali da odgonetnu studenti arheološke škole Akil.

Pronašli su kuće izgrađene od pruća i blata, kao i dokaze da su namerno uništene. Da li su naselje uništili seljani ili neka spoljašnja sila ostaje nejasno. Jedno od mogućih objašnjenja je razdoblje velike gladi u Irskoj koje se poklapa s vremenom postojanja naselja, ali to ne objašnjava preostale ruševine.

Arheolozi planiraju još jedno istraživanjem, za koje se nadaju da će im pružiti neki dublji uvid i doneti rešenje misterije.

Izvor: Express.hr
Foto: Thinkstock

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Čudo

11.01.2017 12:45

Mora da su imali političare kao i mi, takoće i nas jednom otkriti. Bože lijepe zemlje a nigdje žive duše

ODGOVORITE