Otkriven tačan uzrok pada aviona

Uzrok pada ruskog aviona TU-154 u Crno more je preopterećenost i greška kopilota, tvrde pojedini ruski mediji pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane. Kako navode, uzroci su otkriveni posle iščitavanja podataka iz svih crnih kutija.

Svijet 10.01.2017 | 21:16
Otkriven tačan uzrok pada aviona
Avion u kojem su bili pripadnici ruskog vojnog hora, koji su leteli za Siriju na proslavu, pao je zbog nekoliko povezanih uzroka, tvrde ruski mediji.
 
Podaci iz crnih kutija pokazuju da je avion bio maksimalno opterećen prilikom poletanja iz Sočija, gde je sleteo na dopunu goriva. Pored punih rezervoara, i tovarni prostor bio je napunjen do maksimuma.

Kako su utvrdili stručnjaci, u trećem minutu poletanja, na visini od oko 450 metara, kopilot Aleksandar Rovenskij pomešao je komande stajnog trapa i zakrilca i umesto da uvuče stajni trap, pomerio je zakrilca iz položaja za poletanje. Zbog toga je avion, koji je bio veoma opterećen, počeo da gubi brzinu, ušao u prevučeni let, izgubio visinu pri uzletanju i pao, tvrde ruski mediji.

"Piloti Roman Volkov i Aleksandar Rovenski u prvim sekudnama bili su zbunjeni, ali su reagovali brzo i pokušali sve da izvuku avion. Međutim, nedostajalo im je visine i brzine da bi mogli da spreče tragediju. Prvo je u površinu mora udario repni deo aviona, a zatim desno krilo, posle čega se avion raspao", rekli su izvori iz ruskog Ministarstva odbrane.Piloti koji su leteli na ovom tipu aviona potvrđuju ovakvu mogućnost. Kažu da se komande zakrilaca i stajnog trapa nalaze jedne uz druge u gornjem, desnom uglu kabine, iznad vetrobranskog stakla. Komande zakrilaca su levo, a stajnog trapa desno i moguće je da kopilot, koji sedi pored njih i zadužen je za njihovu kontrolu, nije obratio dovoljno pažnje i da je pomerio pogrešnu komandu.

Ruski mediji navode i da je jedan od mogućih uzroka to što posada nije prošla obuku za reagovanje u kritičnim situacijama.

"U vojnoj pilotskoj školi, koju su prošli Volkov i Rovenski, verovatno nisu obučavani za reagovanje u kritičnim situacijama na niskim visinama. Da su izbegli prevučeni let, mogli su da izvuku avion. Pored toga, velike su šanse da bi uspeli da izvuku avion da on nije bio pretovaren. O tome da je avion bio pretežak govori i to što je prvo udario repnim delom u vodu", tvrde izvori ruskih medija iz komisije koja je istraživala nesreću.

Avion TU-154 ruskog Ministarstva odbrane srušio se u Crno more odmah posle poletanja iz Sočija, a u njemu je poginulo 92 ljudi.

Konašenkov: Izveštaj je besmislica

Rusko Ministarstvo odbrane osudilo je kao "besmislice" medijske izveštaje o preliminarnim uzrocima pada aviona "tu-154" u blizini Sočija krajem decembra.

"Sve glasine koje su objavljene na sajtu mreže 'Lajfnjuz' o navodno utvrđenim uzrocima pada 'tupoljeva' su potpuna besmislica i izmišljotina ovog medija. Komisija zadužena za istragu nastavlja da radi", rekao je portparool Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je dodao da je neprihvatljivo i nemoralno pokušavati optužiti nekoga bez dokaza i izmišljati zaključke pre okončanja istrage, kao što to radi "Lajfnjuz", preneo je Tass.

Izvor: Agencije/Blic
Foto: RAS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sve za zaradu.

10.01.2017 22:56

Mediji su zlo. Svugdje.Cuj pilot povukao pogresnu rucicu jet su te dvije komande nezgodno postavljene. Koja glupava izjava.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

11.01.2017 00:00

Medija su danas u sluzbi lazi a ne Istine. Letacko osoblje aviona je bilo iskusno i kapetan aviona Volkov je vec jednom svojom spodobnoscu izbjegao avionsku nesrecu i veliku tragediju na istom tipu aviona. Zato je ovakvo razmislhanje najobicnija glupost ili prevara sa kojom Tajni gospodari zivota i smrti zeli istragu da skrenu sa pravog puta!

ODGOVORITE
Name

xx

14.01.2017 23:31

Na toj visini je sa takvim teretom tesko nesta učiniti. Avion nije dopunjavan u Sociju. Sta god da je, tuga je neizmerna.

ODGOVORITE