Srbe zove đikanima, sad piše pravopis?!

Akademik Dževad Jahić, autor skandaloznog „Školskog rječnika bosanskog jezika“ u kojem Srbe naziva đikanima i genetskim četnicima, predvodiće stručni tim za izradu pravopisa bosanskog jezika.

Bosna i Hercegovina 10.01.2017 | 07:00
Srbe zove đikanima, sad piše pravopis?!
To je odlučeno na zajedničkoj sednici Predsedništva i Senata Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), održanoj juče u Sarajevu, gde je na predlog Odeljenja za bosanski jezik i bošnjačku književnost usvojena je Odluka o izradi novog pravopisa bosanskog jezika.
 
Realizacijom ovog projekta, saopšteno je iz BANU, koordinisaće rukovodilac Odeljenja akademik Hasnija Muratagić-Tuna, a stručni tim će predvoditi Jahić, čija je skandalozna knjiga u upotrebi u školama i na fakultetima u Federaciji BiH.

Na istoj sednici BANU odlučeno je da tema predstojećeg broja „Glasnika“ bude „Perspektive i izazovi bošnjačke nacionalne politike“, gde će, pored članova Akademije, naučne radove moći delegirati i drugi istaknuti naučnici.

Sednici su pristvovali i poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka u Skupštini Srbije i bivši muftija Muamer Zurorlić, kao i bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Btzi

10.01.2017 11:05

Odakle njega izvukose.

ODGOVORITE
Name

zalosno.

10.01.2017 13:03

Svjest pojedinih muslimana je zalosna, i nasilno hoce da okrenu istoriju. koliko covjek mora biti naopak i cak bolestan da bi druge nazivao tako naopako, neodgovarajuce i nepristojno. takvi mnogi kvare buducnost i svojej djeci. prave ne toleranciju prema drugima i stime stvaraju mrznju i losu buducnost za njih.

ODGOVORITE
Name

Car

10.01.2017 13:41

Ovo je crni humor,zalosno i jadno.

ODGOVORITE
Name

RS

11.01.2017 07:30

Ovo je pravi Bosnjo musliman i ja ga postujem, bar nam otvoreno kaze ko smo, sta smo i da nas mrzi sto smo Srbi, sa njim smo bar nacisto. Gori su ovi sto nas kao vole.

ODGOVORITE
Name

Slazem se

11.01.2017 21:46

Slazem se, upravo tako.