Video - Na današnji dan: Pinturikio, više nema nikoga iznad tebe...

Kakvi golovi, kakav genije, kakav tim...

Fudbal 10.01.2017 | 18:00
Video - Na današnji dan: Pinturikio, više nema nikoga iznad tebe...
Veče 10. januara 2006. godine jedno je od najvažnijih u istoriji Juventusa. Najtrofejniji italijanski klub savladao je Fjorentinu na Dele Alpiju sa 4:1 i obezbedio plasman u četvrtfinale Kupa Italije (prvi meč u Firenci 2:2), ali ono po čemu će se taj duel pamtiti nije rezultat, već istorijski het-trik Alesandra Del Pjera.

Veliki Pinturikio u 9. minutu utakmice postigao je svoj 183. pogodak za Staru damu, čime je oborio rekord Đampjera Bonipertija (182) i tako postao najbolji strelac u istoriji Juvea. Do kraja utakmice tada 31-godišnji Del Pjero dao je još dva gola Sebastijanu Freju, čime je lestvicu samo privremeno podigao na 185.

Zanimljivo, baš je legendarni Boniperti kao predsednik crno-belih, u leto 1993, doveo Del Pjera iz Padove.

Dres Juventusa Pinturikio će nositi još punih šest godina (jedan je od malobrojnih koji je ostao posle izbacivanja u Seriju B šest meseci kasnije) i za to vreme dogurati do brojke od 290 golova na preko 700 utakmica. Pored Bonipertija, danas su iza njega Roberto Betega(178), David Trezege (171), Omar Sivori (167)...



Trener Juventusa Fabio Kapelo izveo je sledeći sastav tog 10. januara: Bufon, Zambrota, Tiram, Kanavaro, Balzareti, Gladston, Blazi, Vijera, Nedved, Del Pjero, Mutu. A pazite klupu: Emerson, Trezege, Ibrahimović, Kamoranezi, Kjelini, Zebina, Pesoto, Robert Kovač... Jedan od najjačih sastava u istoriji italijanskog fudbala.

Ćezare Prandeli odlučio se za: Freja, Ujfalušija, Dainelija, Gamberinija, Pankara, Mađa, Paciencu, Montoliva, Brivija, Božinova i Pacinija.  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar