U Evropi umrlo 33 zbog nevremena

U Evropi je u nevremenu stradalo najmanje 33 osobe, zbog snežnih padavina i niskih temperatura u Turskoj je otkazano stotine letova, a snežne oluje zahvatile su i Kaliforniju, prenose agencije.

Svijet 09.01.2017 | 14:45
U Evropi umrlo 33 zbog nevremena
U Poljskoj je zbog ledenog vremena umrlo još 10 osoba od juče, a nedelja je bila najsmrtonosniji dan u toj zemlji ove zime.

Od početka vikenda, u ledenom talasu koji je zahvatio Evropu poginulo je najmanje 33 osobe, uglavnom migranata i beskućnika, prenosi AFP.

Jake snežne oluje zahvatile su i Tursku, blokirajući Istanbul sa skoro 65 centimetara snega, a zatvorene su i mnoge škole u tom gradu.

To je treći dan da je Istanbul blokiran, a zatvoren je i Bosfor zbog slabe vidljivosti.

Otkazane su stotine letova, više od 10.000 putnika koji nisu došli do Istanbula su smešteni u razne hotele, a otkazane su i sve ture trajektom.

U Makedoniji je umro 68-ogodišnji beskućnik u glavnom gradu, Skoplju, dok je u Srbiji u Sjenici izmereno minus 33.

Saobraćaj na Dunavu i Savi je obustavljen, a u Beogradu migranti su se sklonili u skladište blizu železničke stanice, odbijajući i dalje da pređu u prihvatne centre iz straha da bi mogli da budu deportovani nazad u svoje zemlje.

"Veoma je teško, pogotovo noću kada temperatura bude i minus 15 stepeni", rekao je trinaestogodišnji dečak iz Avganistana Niamar.

Prema rečima šesnaestogodišnjeg Ismaila, niko ne pomaže migrantima.

U snežnoj oluji koja je zahvatila SAD od Misisipija do Mejna stradale su četiri osobe, prenosi AP.

Kako javlja AP, iz severne Nevade je zbog snažne zimske oluje evakuisano stotine ljudi, a zbog poplava koje je oluja prouzrokovala blokirani su putevi u Severnoj Kaliforniji.

Zbog poplava, danas su zatvorene i škole u oblasti Reno-Sparks gde je od subote proglašeno vanredno stanje, dok je snežna oluja u Severnoj Kaliforniji srušila drveće na kuće i vozila, a neko drveće je blokiralo i puteve.

Škole su zatvoreni i u centralnom Sibiriju, dok je nastava nastavljena u Moskvi gde se temperatura popela na minus 20.

U Grčkoj i Italiji takođe je veoma hladno, a u obe zemlje je nekoliko migranata umrlo.

Izbeglički kampovi na grčkim ostrvima Lezbos, Samos i Ijos pokriveni su snegom, a uslovi života su veoma loši jer nema grejanja. Zbog toga su neki migranti premešteni u montažne kuće i šatore sa grejanjem.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar