Potcijenio sam uticaj hakovanja

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u intervjuu za ABC Njuz da nije pogrešno procijenio potencijalne prijetnje Vladimira Putina, ali je potcijenio uticaj hakovanja i širenja lažnih informacija.

Svijet 08.01.2017 | 21:47
Potcijenio sam uticaj hakovanja
Obama je dao intervju za emisiju “This Week” u petak, istog dana kada je objavljen izvještaj američke obavještajne službe u kojem se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično naredio “uticaj na kampanju” kako bi se umiješao u predsjedničke izbore u SAD-u

“Ne mislim da sam potcijenio njega, ali sam potcijenio stepen u kojem je moguće širiti dezinformacije uz pomoć hakovanja”, kazao je Obama u emisiji “This Week”.

Voditelj emisije Džordž Stefenopulos podsjetio je Obamu da je upravo on odbacio tvrdnje da je Rusija najveća geopolitička prijetnja SAD-u koje je tokom kampanje 2012. godine iznio Mit Romni. U izvještaju koji je objavljen u petak navodi se da su ruski operativci hakovali e-mailove članova Demokratske stranke i objavili ih kako bi naškodili Hilari Klinton i u konačnici pomogli Donaldu Trampu.

Obama je kazao da je naredio istragu “kako bi bio siguran da svi razumiju da je to nešto što Putin već neko vrijeme radi u Evropi. Ponovio je svoju zabrinutost da neki republikanci imaju više povjerenja u Vladimira Putina nego u kolege Amerikance jer su demokrati.

“Moramo se podsjećati da smo u istom timu, a Vladimir Putin nije u našem timu. Ukoliko dođemo do tačke gdje ljudi osjećaju više naklonosti prema lideru koji je SAD i naš način života vidi kao prijetnju, onda imamo veće probleme od hakovanja”, kazao je Obama.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

sibir

08.01.2017 21:00

Rusi su poslali vojsku na vase granice i opkolili vas ili je obrnuto???? Afriku ste unistili i pokrali,sad je guza zinula na Sibir.

ODGOVORITE
Name

Lutak

08.01.2017 21:25

Nisi onda ni trebao biti predsjednik, jer ništa ne znaš. Donald zna.

ODGOVORITE
Name

Konfucije

08.01.2017 21:26

,,Ako u zivotu ne znas sta da radis,vidi sta drugi rade,,

ODGOVORITE
Name

Ja

09.01.2017 07:23

Tipična Zapadna propaganda: Nismo mi loši jer radimo loše stvari, loši su ovi hakeri koji su svijetu otkrili da mi to radimo?

ODGOVORITE
Name

cosanostra

09.01.2017 17:23

Eh, ovaj Obama hoće još zadnji put da "ombani svijet"! Dobio je Nobelovu nagradu za mir, koji je uništio u Libiji, Siriji, Jemnu i dakako u Evropi....Verovatno mu je malo, pa bi još trebao dobiti.... ali ja mislim, da će se i njemu pisati crni dani u crnu knjigu....

ODGOVORITE