Kako "preživjeti" praznične gozbe?

Bilo da ste tokom praznika mnogo jeli ili pili, ili pak, oboje, ovi savjeti će vam pomoći da lakše prebrodite dane poslije praznika.

Republika Srpska 08.01.2017 | 20:36
Kako "preživjeti" praznične gozbe?
Nakon novogodišnjeg i Božićnog prejedanja trebalo bi da se krene u ozbiljne promjene koje podrazumjevaju nove početke u izgradnji kvalitetnih prehrambenih navika i rješavanja nakupljenog viška "prazničnih" kilograma.
 
Svjestan kako za Novu godinu i Božić rijetko ko može da se suzdrži pred prazničnom trpezom i sjeti preporuka stručnjaka o umjerenom konzumiranju hrane i pića, nutricionista Goran Purić poziva na uvođenje novog režima ishrane odmah nakon praznika.
 
"Svaki je dan dobar, ali u Novoj godini uvek donosimo velike odluke pa neka i ovo bude jedna od takvih odluka", kaže Purić i naglašava da je u detoksikaciji "zatrovanog" organizma nezaobilazna  blagotvorna uloga C vitamina, prenosi Index.
 
Ne bi se smjelo zaboraviti ni na unos povećanih količina vlakana - žitarica, voća i povrća kako bi se povratila ravnoteža probavnog sistema.
 
Purić kaže i kako se, bez obzira na promjenu prehrambenih navika iz ishrane ne bi smjeli izbaciti tzv. "dobri izvori masnoća" koji se nalaze u plavoj ribi, orašastim plodovima, sjemenkama i kvalitetnim nerafiniranim biljnim uljima.
 
"Zbog griže savjesti ali i velikih novogodišnjih odluka na početku svake godine već je tradicionalno povećan pritisak na fitnes centre", kaže menadžer jednog od takvih centara, Nenad Đurović.
 
Fitnes industrija u postpraznično vrijeme nudi programe pojačanog sagorijevanja potkožnog masnog tkiva i to kroz aerobne i kardio vežbe.

Uspjeha međutim, kako napominje Đurović, nema bez izbalansirane ishrane, a u izradi takvih programa koordinirano učestvuju i treneri i nutricionisti.

(Index.hr)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rodjo

08.01.2017 19:47

Dobro Mile kaze,Narod nije ni svjestan koliko dobro zivi???Samo jedu i piju...!!! A namjera mu je da stvori lagane elitne jedinice,po ugledu na idola Kima.Niko nesmije biti tezi od 40kg,to je radi vaseg dobra.......!!

ODGOVORITE
Name

Milan

09.01.2017 08:44

Holesterol ubija. Mile nas neimastinom lijeci.