Kako se zaštititi od niske temperature

Hladni talas stigao je i u BiH, i temperature su vrlo niske, pa je tako jutros u Sokolcu zabilježeno čak minus 28 stepeni. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, ako izlazite napolje, morate da znate kako treba da se ponašate.

Republika Srpska 08.01.2017 | 14:45
Kako se zaštititi od niske temperature
Evo nekoliko korisnih informacija kako da se zaštitite.

1. Obucite se slojevito. Potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod hlača helanke ili debele hulahopke, ili duge gaće za muškarce, plus sokne. Na sve to idu čizme. Slojevita odjeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.

2. Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete da navučete i preko nosa i dišete u njega. Tako ćete malo ugrijati vazduh.

3. Pokušajte da dišete što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite, tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko da udahnete i izdahnete. Pri tom brojte svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. Nosite čizme sa gumenim đonovima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

smjena

08.01.2017 14:19

Kapa dole voditelju emisije Nedeljom sa Jahorine, jutros je imao svojevrsan performans na početku javljanja, prozvao je Elektrodistribuciju Pale zbog neotklanjanja kvara i 23-og izostanka struje u Palama, Jahorini. Kapa dole! Smjeniti odmah sve koji nisu nalozili da se otkloni kvar i narod ostane bez struje na Božić

ODGOVORITE
Name

Paja

08.01.2017 15:19

Ljubomir Mrda!