Koji je najopasniji evropski grad?

Podaci sa Numbeo platforme koji se odnose na indeks zločina u Evropi pokazali su da Italija, Francuska i Velika Britanija imaju najveći broj gradova na listi najopasnijih u evropskoj regiji. Sarajevo je na 10 mestu te liste.

Svijet 07.01.2017 | 07:13
Koji je najopasniji evropski grad?
Platforma Numbeo je analizirala svetske gradove na osnovu brojnih faktora koji se odnose na stanje kriminaliteta, rasta kriminala, bezbednosti na ulicama, straha od pljački, pretnji, maltretiranja, rasne, etničke i verske netolerancije i opasnosti od krađe, navodi portal Kliks.

Na osnovu te analize je napravljena lista deset najopasnijih gradova evropskog kontinenta, na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Na desetom mestu se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine, za koji se navodi da ima umerenu stopu kriminaliteta.

Kako dodaju, to ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih krivičnih dela. Prema izveštaju OSAC iz 2015. godine, ona su i te kako prisutna u Sarajevu.

Posebna pažnja skreće se na džeparoše, kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u turističkim delovima i u javnom prevozu.

U analizi se ističe da u Sarajevu cveta organizovani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.



Odmah iza Sarajeva se nalaze Glazgov (Škotska), Roterdam (Holandija), Koventri (Engleska), Lil (Francuska), Marselj (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Ubedljivo najopasniji grad je Rostov na Donu, koji se nalazi u južnoj Rusiji. Reč je o najvećem gradu u južnoj Rusiji, koji je ujedno i administrativni centar Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rostova je 2015. godine saopštilo da je u periodu od aprila do juna u tom gradu pojačan stepen kriminala za 21,3 odsto.

Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posledicama rata nakon odcepljenja Donbasa u Ukrajini.

Izvor: RTS/Fonet

Komentari / 0

Ostavite komentar