Zimski prelazni rok... Ništa bez Srba: Stanković, Vidić, Matić...

Kakve su to bile „bombe“! Prelazak Julijana Drakslera iz Volfsburga u Pari Sen Žermen za 42 miliona evra obeležio je početak zimskog prelaznog roka u Evropi. Da li će mladi Nemac opravdati ulaganje, pokazaće vreme, a sajt „UEFA.com“ je objavio Top listu najboljih zimskih pojačanja na kojem se nalaze čak tri srpska fudbalera.

Fudbal 06.01.2017 | 13:30
Zimski prelazni rok... Ništa bez Srba: Stanković, Vidić, Matić...
Danas, na žalost, samo možemo da sanjamo o prelasku naših fudbalera u velike evropske klubove.

Nemanja Vidić (Spartak Moskva - Mančester junajted, 2006.)

Novogodišnji poklon i san svakog menadžera je bio Nemanja Vidić koji je u zimu 2006. godine iz moskovskog Spartaka stigao u Mančester junajted za 10,5 miliona evra. Ser Aleks Ferguson je uspeo da „ukrade“ Vidića ispred nosa Liverpulu i Fiorentini, i da našeg reprezentativca upari sa Riom Ferdinandom i Patrisom Evrom koji je, takođe, u zimu 2006. stigao na „Old Traford“.

Dejan Stanković (Lacio - Inter, 2004.)

Finansijski uzdrmani Lacio morao je da prihvati „siću“ (4 miliona evra) koju je Inter ponudio za Dejana Stankovića. Bivši kapiten Crvene zvezde je postao oslanac Intera a samo nekoliko nedelja nakon potpisivanja ugovora gradskom rivalu Milanu je dao gol iz kornera. Sa Interom je osvojio pet „skudeta“ i Ligu šampiona 2010. godine.

Nemanja Matić (Čelsi - Benfika, 2011.)

Matić je kao deo „paketa“ za Davida Luiza 31. januara 2011. godine završio u Benfiki, koja će ga tri godine kasnije za pet puta veću cenu (25 miliona evra) vratiti u London. Srpski fudbaler je u lisabonskom klubu iz plejmejkera prekomandovan u zadnjeg defanzivnog igrača i danas je jedan od najboljih svetskih fudbalera na toj poziciji.

Jap Stam (Viljem II - PSV, 1996.)

Stam je posle samo šest meseci u Viljemu prešao u PSV Ajndhoven za 1,5 miliona evra. Za nešto više od dve godine postao je jedan od najboljih defanzivaca na planeti i 1998. prelazi u Mančester junajted za 18 miliona evra, što je tada bio svetski rekord za odbrambenog igrača.

Klaas-Jan Huntelar (Herenven - Ajaks, 2006.)

Ajaks je jednim udarcem ubio dve muve - doveo je najtalentovanijeg holandskog napadača i igrača u kojem veliki rival PSV Ajndhoven nije uspeo da pronađe potencijal. Na 136 mečeva postigao je 105 golova i tri zime kasnije je za 27 miliona evra prešao u madridski Real.



Marselo (Fluminense-Real, 2007.)

„On je biser koje je tražila polovina najvećih evropskih kluboa“, rekao je predsednik Reala, Ramon Kalderon, nakon što je potpisao 18-godišnjeg Marsela za 6,5 miliona evra. Marselo je i danas, posle punih deset godina, stup kraljevskog kluba.

Luis Suarez (Ajaks - Liverpul, 2011.)

Liverpul je novac dobijen za Fernanda Toresa (57,5 miliona evra), potrošio na dovođenje Endija Kerola (40,25 miliona) i Luisa Suareza (26,5 miliona). Svi znamo kako je prošao Kerol, koji je na 58 mečeva postigao 11 golova. Suarez je, sa druge strane, postigao 82 gola na 133 utakmice, pre nego što je za 82,3 miliona evra prešao u Barselonu.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar