"Sjajni košarakaši čine saigrače boljim, kao Joka"

Denver Nagetsi počeli su sezonu sa dvojicom centara – Nikolom Jokićem i Jusufom Nurkićem, u nadi da će im obojica doneti dobre rezultate.

Košarka 05.01.2017 | 19:45
"Sjajni košarakaši čine saigrače boljim, kao Joka"
Trener Majk Meloun je posle samo osam utakmica (tri pobede i pet poraza) odlučio da promeni taktiku i stavio je srpskog reprezentativca na klupu.

Ipak, 46-godišnji stručnjak je nakon nekoliko nedelja ponovo bio primoran da napravi izmene – u startnu petorku vratio je Jokića, koji je prošle sezone bio treći u izboru rukija iza Karl-Entoni Taunsa i Kristapsa Porzingisa, a odmah je bilo jasno da je napravio dobar potez.

“Razmišljao sam o tome. Kada smo sve analizirali, znao sam da je Nikola završio istorijsku sezonu. Bio je treći u izboru za rukija godine i pitao sam se šta da radim? Počeo sam sa njim na četvorci, iako je čitavu prethodnu sezonu igrao peticu”, rekao je Meloun.

Usledila je razočaravajuća turneja zbog čega je trener Denvera vratio Srbina na poziciju centra i uz njega, na četvorku stavio Vilsona Čendlera. Takođe, povratak beka šutera Gerija Herisa je dodatno ojačao petorku.

“Dobro je funkcionisalo, ne sećam se protiv koga smo igrali i kakav je njihov kvalitet, ali smo imali 5-3 i moramo da nastavimo da igramo preko Nikole Jokića jer je on poseban igrač, a brojevi koje ostvaruje to i potvrđuju”, dodao je.

Lokalni mediji pišu da nije teško doneti odluku jer momak iz Sombora ima sve – sjajnu tehniku, košarkašku inteligenciju, a njegove asistencije su priča za sebe.

“Za mladog momka koji nije rastao u ovoj zemlji, osećaj koji ima za igru je ‘van pameti’. Kao sin trenera, uvek sam osećao razliku između dobrog igrača i sjajnog igrača. Oni sjajni saigrače oko sebe čine boljim, a 'Joka' je oličenje toga”, zaključio je Meloun.

Ipak, za razliku od spomenutog Taunsa, Jokić i dalje nema toliki uticaj na odbrambenu igru Nagetsa, na čemu rade svi u klubu, iako su posle poslednjeg poraza na 28. mestu liste najboljih defanzivnih ekipa.

Zbog toga Meloun sve češće igra sa niskim i brzim igračima oko Jokića, kako bi, prema sopstvenim rečima, uspeo u nameri da postigne više koševa od protivnika jer je kao defanzivni trener svestan da nema košarkaše koji su mu potrebni za drugačiji stil u NBA ligi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar