Intervju - Novica Veličković: Bolje se osjećam kada "iskidam" na terenu!

Kapiten košarkaša Partizana Novica Veličković krajem prošle sezone vratio se u redove crno-belih i preuzeo ulogu lidera tima.

Košarka 06.01.2017 | 22:40
Intervju - Novica Veličković: Bolje se osjećam kada "iskidam" na terenu!
On je u razgovoru za B92 govorio o dosadašnjem toku sezone, ciljevima u 2017. i savetima koje daje mlađim igračima.

Veličković je drugi put u Partizanu, kapiten je i pravi vođa na terenu i van njega. U prvom nastupanju za crno-bele, čiji je bio član od 2005. do 2009. godine, bio je deo šampionskog tima, a klub je bio u znatno boljem položaju nego sada. Ipak, njemu motivacije ne nedostaje bez obzira na protivnika, rezultate i stanje na tabeli.

Partizan u regionalnom takmičenju zauzima drugo mesto na tabeli sa 12 pobeda i tri poraza, a u FIBA Ligi šampiona ima skor 6/4 i na četvrtom je mestu.

"Godina sa mnogo emocija, nekih loših, ali za mene i dobrih, vratio sam se krajem prošle sezone, ova ide dobro, tako da su to pozitivni utisci. Prošle sezone smo izgubili titulu u plej ofu i to je jedna negatvina stvar što se mene tiče", počeo je priču Veličković za B92.

Veličković ističe da ekipa mora da ima pozitivan stav na svakom meču, bez straha od protivnika i da je to ključna stvar koju trener Džikić i on govore mlađim igračima.

"Ova ekipa, kao i prošlogodišnja, ima kvalitet, i trener Džikić i ja dosta ukazujemo na neke stvari, treba da se igra sa stavom da svako može da se pobedi i da nikoga ne treba da se plašimo. Tu granicu moramo da pređemo. Treba igrati bez limita, napredovati, a potom pokušati da osvojiš trofeje. Mi rastemo kroz pobede, a cilj je da budemo još bolji kada bude počela finalna borba za trofeje".

Veličković ima 30 godina, a kao igrač sa dugim košarkaškim stažom ističe da će igrati sve dok bude bilo emocija. Uporedio je osećaj igranja u inostranstvu sa onim što ga motiviše kada obuče "crno-beli" dres.

"Ako ne budem imao emocija, prestaću da igram. ’Ugasio’ sam se na emotivnom planu posle Madrida, kada sam igrao u Turskoj, dolazio sam na utakmice da ih ’odradim’, profesionalac sam, plaćen za ono što radim... U Partizanu me sve vuče na drugu stranu, za svaku utakmicu se trudim da budem primer mlađim igračima, ja se bolje osećam kada ’iskidam’ nego kada ’cinculiram’ i to me vodi dalje".

Tokom ove, kao i prethodne sezone, Partizan igra sa dosta oscilacija, a kapiten „crno-belih“ zna recept koji treba da se primenjuje na svakom meču.

"Mlađim igračima govorim da idu nekim mojim načinom, ja samo za takav put znam, glavom kroz zid, borba i nema šta drugo. Nekada nam toga baš fali, bilo je neobjašnjivih situacija. Na početku u nekim utakmicama, kao protiv Cedevite, imali smo i 20 poena plusa, potom je sledilo opuštanje, letargija, a to ne sme da se dešava. Moramo da grizemo na svkakom meču. Protiv Bešiktaša smo imali egal utakmicu 35 minuta i na kraju smo slavili. Mislim da je to neki put kojim treba da idemo, stalno im to govorim".

Veličković je zadovoljan u kom smeru ide Partizanova sezona za sada, ali da su neke utakmice mogle da se završe i boljim ishodom po tim Aleksandra Džikića.

"Rezultat jeste odličan, ali sa druge strane kod kuće smo imali neke utakmice koje smo izgubili i koje su stvarno bolele, trojka o tablu i već spomenuta Cedevita. Da smo dobili ta dva meča, start bi bio perfektan. I dalje smo u odličnoj poziciji, 12/3 je više nego dobar rezultat, a u Evropi, da smo dobili Šarlroa i Sasari kod kuće, borili bismo se i za prvu poziciju. Partizan u 2017. godini vidim u borbi za trofeje i to treba da nam bude cilj, da se napadne sve što može, mislio da smo spremni za to, samo moramo da budemo fokusirani 200 posto", zaključio je Veličković za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar