Analiza - Prelazni rok - Crvena Zvezda: Opet će biti nesanice zbog štopera!

Traži se napadač koji će uleteti u kožu Uga Vijeire! Prioriteti crveno-belih su štoper (možda i dva), desni bek, centralni vezni i napadač drugačijih karakteristika od sidraša kakvi su Sikimić, Orlandić i Pavkov...

Fudbal 03.01.2017 | 22:00
Analiza - Prelazni rok - Crvena Zvezda: Opet će biti nesanice zbog štopera!
Kad god nađeš slobodno vreme i prostora ti kvalitetnog štopera potraži! Mala šala na početku teksta ogoljeva stvarnost Crvene zvezde uoči početka zimske pijace. Prolaze prelazni rokovi, pokušava se i na južnoameričkom i na evropskom i na domaćem tržištu, ali za odgovorne sa Marakane angažovanje centralnog beka, sposobnog da pravi razliku, predstavlja jednačinu sa više nepoznatih.

Rešenje nije bio ni Tomas Fibel, još manje je to bio već zaboravljeni Brazilac Edson... Zakon velikih brojeva možda, ali samo možda nagoveštava, da će sportski sektor crveno-belih konačno uspeti da proverenim štoperom obezbedi mirnoću mladom čuvaru mrežeFilipu Manojloviću. U narednih nekoliko nedelja videćemo jesu li u Crvenoj zvezdi napredovali na polju skautinga i, iako skučeni finansijskim momentom, da li su napravili skicu portreta štopera potrebnog za igru sa visokom podignutom poslednjom linijom. U idealnom scenariju Crvenoj zvezdi je potrebna jača, brža, viša i iskusnija verzija mladog defanzivca Miloša Stojanovića... A takva baš mnogo košta... Pokušaj sa Ognjenom Vranješom nije uspeo, Rad je odbio ponudu tešku 400.000 evra za Ognjena Maraša, možda je nerealno očekivati povratak Vukašina Jovanovića na pozajmicu...

Pogrešne procene u prethodnom periodu, kada je ta toliko apostrofirana pozicija štopera u pitanju, Crvenoj zvezdi su otežala početnu pregovaračku poziciju. Rad kao i drugi klubovi osetili su da mogu da budu pozitivno bahati i klubu sa Marakane traže ozbiljan keš. Po sistemu - ako ste dali pare Edsonu i Fibelu, dajte i nama. I to je tako legitimno i tako normalno. Na Zvezdanu Terziću i njegovim najbližim saradnicima je da pronađu rešenje.

Crvenu zvezdu, verovatno i na leto, čeka velika, baš velika rekonstrukcija igračkog kadra. Ugovori ističu kapitenu Lukoviću, zatim Renduliću, Petkoviću, Anđelkoviću, Sikimiću, Kahrimanu, Supiću... Verovatni brzi odlazak Ristića, nateraće čelnike Crvene zvezde da novac za nesmetan život nabave prodajom Le Taleka ili Donalda... Prilično mnogo nepoznanica, ali na Marakani sada nemaju prostora za dugoročne planove. Taj luksuz je jeftino potrošen prošle godine. Večiti rival je sada na braniku i naletu i biće kadar da svim silama krene u juriš na Crvenu zvezdu.

Kako je rekao Zvezdan Terzić - Crvena zvezda sigurno neće prodati četvoricu stranaca:Kangu, Ruiza, Le Taleka i Donalda. U prevodu - oni bi trebalo da budu sigurni članovi startne postave. Ostali se traže... Dakle, štoper je prioritet svih prioriteta, ali crveno-beli su u potrazi za još jednim kvalitetnim vezistom. Nigerijac Haruna nije prošao preglede,Sotiris Ninis je nerealna opcija... Tako da je krajnje neizvesno ko će dobiti šansu da predstavlja ozbiljnu konkurenciju Marku Poletanoviću. I verovatno ga istisne iz najboljih 11. Ali, na toj poziciji treba tražiti Zvezinog kapitalca i jednog od potencijalnih stranaca.

Napad Crvene zvezde vrvi od kvantiteta. Tu su Orlandić, Sikimić, zaboravljeni Stefan Ilić, a stižu Vujaklija i vrlo verovatno Pavkov iz niškog Radničkog. Kada se tome dodaju snage koje dolaze poput Romanića, Joveljića i Vučićevića jasno je da će stručni štab, bar na prvu loptu, biti na mukama. Zvezda ima mnogo napadača, ali pitanje svih pitanja glasi: Da li je neko od njih sposoban da odmah navuče odelo Uga Vijeire iz prošle sezone? Navijači tvrde da je potreban još jedan centarfor drugačijih karakteristika. Nije nemoguće da stigne iz inostrastva.

Tokom priče o napadačkom potencijalu namerno smo izostavili Nemanju Milića. Nekadašnji napadač OFK Beograda i najbolji strelac Omladinske lige Srbije imaće u Ljutice Bogdana ulogu krila. Biće konkurencija Plavšiću, Srniću i mladom Luki Adžiću. Veruju na Marakani da će dolaskom Milića mnogo toga dobiti, odnosno da će pored kreacije nekadašnji pik Liverpula doneti crveno-belima snagu i brzinu... Videćemo kako će se Milić snaći na pritisak igranja u Crvenoj zvezdi.

Višak kvaliteta mogao bi da donese i Aleksa Vukanović iz kruševačkog Napretka. Problem i to ne mali jeste činjenica da Čarapani traže astronomskih 500.000 evra. Plus procenat od dalje prodaje.

Ipak i bez Vukanovića crveno-beli imaju širinu i dubinu na krilnim pozicija. Za razliku od mesta desnog beka. Posle odlaska Cvetkovića knjiga je spala na povremenog kapitenaMarka Petkovića. Ipak, prema pojedinim informacijama, reprezentativac Slovenije iz poljske Visle Boban Jović je jako blizu crveno-belog dresa. Na suprotnoj strani suMilošević i Anđelković, dok bi Mihailo Ristić trebalo krene put inostrastva i Crvenoj zvezdi donese finansijsko blagostanje.

Klupko prelaznog roka u Zvezdi je tek počelo da se odmotava. A rasplet treba očekivati tek poslednje sedmice januara... A do tada poruka svih poruka glasi: prioriteti crveno-belih su štoper (možda i dva), desni bek, centralni vezni i napadač drugačijih karakteristika od sidraša kakvi su Sikimić, Orlandić i Pavkov.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar