Do kraja godine završen Koridora 10

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će do kraja godine biti završen Koridor 10, kao i izgradnja auto-puta od Obrenovca do Preljine.

Srbija 03.01.2017 | 09:00
Do kraja godine završen Koridora 10
Mihajlovićeva je rekla da godina počinje sa mnogo novih poslova, ali i povećanjem putarina, što će doprinijeti izgradnji kvalitetnih puteva i njihove bezbjednosti.

Govoreći o planovima za željeznicu, ona je za RTS istakla da je cilj da se reformiše željeznica, ali da je važno da počinju i radovi na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta.

"Železnica brzim koracima ili punom parom ide napred. Imaće rehabilitovano skoro 200 kilometara iz, pre svega, ruskog kredita i kredita Evropske investicione banke. Očekujem da ćemo se dogovoriti o potpunoj rehabilitaciji pruge Beograd-Bar", rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Ona je navela da je broj zaposlenih u Željeznici smanjen za 3.200 ljudi, te da je ove godine u planu da se razgovara o strukturi zaposlenih.

"Vrlo je važna vrednost investicija, koja je preko četiri milijarde evra u Železnici, da imamo ljude koji mogu da iznesu tako velike poslove i infrastrukturne projekte", dodala je Mihajlovićeva.

Ona ističe da je promijenjen način održavanja puteva u Srbiji i da će od početka ove godine 4.000 kilometara puteva biti održavano isključivo raspisivanjem javnih poziva i tendera, što je ogroman posao koji se nudi domaćim kompanijama.

Kada je riječ o novom zakonu o katastru, kojim je predviđen upis nepokretnosti za 24 časa, Mihajlovićeva je naglasila da mnogi nisu vjerovali ni u izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, a da je Srbija sada po tome gotovo najbolja u svijetu.

"Imaćemo uređen katastar. Opšti upravni postupak će biti sklonjen iz katastra, a zadatak katastra će po novom zakonu biti da registruje imovinu, dok će neka ovlaštenja biti data drugima", rekla je Mihajlovićeva i dodala da očekuje da se zakon o katastru u skupštinskoj raspravi nađe krajem januara ili početkom februara.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar