Ova žena spaja Putina i Vučića

Sigurno nikada ovo ne biste ni pomislili, ali...

Srbija 02.01.2017 | 13:10
Ova žena spaja Putina i Vučića
Maruška Topalović (50) iz Preljine kod Čačka već dvije decenije pravi kravate i ešarpe za najmoćnije ljude svijeta! Ona sa ponosom ističe da njene kreacije nosi čak i predsjednik Rusije Vladimir Putin, kome je prvu kravatu poklonila još prije deset godina.

Pored Putina, Maruškine modele nose i najmoćnije dame sveta poput kraljice Elizabete, Angele Merkel i Hilari Klinton. Maruška kaže da je sa pravljenjem kravata počela iz hobija početkom devedesetih, da bi danas od toga razvila ozbiljan biznis.

Za ovu talentovanu Srpkinju i njene originalne radove čulo se u cijelom svijetu, od Rusije do Holivuda.

"Moje kravate nose mnogi poznati svjetski lideri, ali ja sam posebno ponosna što je među njima i ruski predsjednik Vladimir Putin. Iz mog modnog ateljea put Moskve otišlo je nekoliko kravata i to kao državni poklon Vlade Srbije i Privredne komore", kaže Maruška.



"Putin je i preko ambasade Ruske Federacije u Beogradu dobijao naše kravate, tako da ima čitavu kolekciju, na šta smo baš ponosni. To su najkvalitetnije unikatne kravate od probranih materijala i dezena koji se uklapaju u Putinov stil odijevanja", otkriva Maruška.

Prva kravata za Putina napravljena je još prije desetak godina kao poklon koji je iz Privredne komore Srbije poslat u Rusiju.

"Tada smo, osim za Putina, napravili kravate i za Lavrova i Medvedeva. Naša delegacija ih je prilikom posjete Moskvi uručila kao poklon Srbije. Tom prilikom Putin je iz Čačka pored kravate brenda 'Maruška' dobio i čačansku rakiju 'jelički dukat'. Željeli smo da Putinu predstavimo ono najbolje što imamo iz našeg kraja", ističe Maruška.

Inače, Maruška je sa svojim kravatama, maramama i ešarpama već odavno postala prepoznatljiv srpski brend. Sve je počelo prije dvadesetak godina kao porodična firma u Preljini, koju Maruška vodi sa suprugom Miroslavom.



Danas njihova firma ima 14 stalno zaposlenih radnika, među kojima su sin Radenko, koji je dizajner, i kćerka Milica, apsolvent prava. Godišnje izrade više od 30.000 unikatnih ešarpi i kravata, koje najčešće završe kod birane klijentele i uglavnom se rade po narudžbini.

"Zanimljivo je da su prilikom posjete našeg predsednika Tomislava Nikolića Moskvi i on i Putin nosili kravate iz našeg modnog ateljea. Bilo je zanimljivo kada su jednom pitali ruskog predsjednika da li ima nešto iz Srbije, a on je istog časa pokazao na kravatu! To me je baš obradovalo, a u mom poslu bolja satisfakcija zaista ne postoji. Takođe, iz našeg studija je po specijalnoj porudžbini otišla i poklon ešarpa za prvu damu Rusije", kaže Maruška.

Kravate “maruška” nose premijer Srbije Aleksandar Vučić i gotovo svi ministri. Sagovornica kaže da bi bio predug spisak ako bi nabrajala državnike, javne ličnosti, glumce, ambasadore koji nose ovaj nezaobilazni muški modni detalj.

"Ne znamo zaista gdje su sve kao pokloni završili naši proizvodi. Ali je mnogo lijepo kada gledam na televiziji ili u novinama na nekom političaru prepoznam 'maruška' kravatu. Ne znam koliko je naših kravata stiglo do Putina, jer mnogi strani državnici, ambasadori i poslovni ljudi kod nas kupuju kravate kao poklon za njega", kaže kroz osmijeh Maruška.

(Informer/Srbija danas)
(Foto: Reuters)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

02.01.2017 14:01

Cast svaka! Mali biznisi su rjesenje za ekonomski napredak. Prestanimo sa kukanjem i krivljejem drugog za situaciju u kojoj smo. Svak neka da svoj doprinos, drzava ce biti jaka a nacija zdrava.

ODGOVORITE
Name

Branka Stjepanović

08.05.2017 09:52

Ovo je nešto naj lepše što sam danas pročitala.Mnogo volim Vladimira Putina Rusiju i Ruski narod.

ODGOVORITE
Name

Branka Stjepanović

08.05.2017 10:00

Želja mi je da upoznam Vladimira Putina jer mnogo mi je drag kao čovek njegov glas njegov osmeh.Mnogo volim Ruski narod i Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Branka Stjepanović

08.05.2017 10:05

Volela bi da upoznam Vladimira Putina mnogo mi je drag volim njegov osmeh njegov glas.Mnogo volim Rusiju i Ruski narod.Oni su nama Srbima braća i sestre ZAUVEK!

ODGOVORITE