''4 skakaonice'': Norvežanin pokorio Garmiš, Štoh zamalo do rekorda!

Norvežanin Danijel Andre Tande trijumfovao je u legendarnom Garmiš Partenkirhenu, drugoj stanici Novogodišnje turneje Četiri skakaonice.

Ostali sportovi 01.01.2017 | 17:15
''4 skakaonice'': Norvežanin pokorio Garmiš, Štoh zamalo do rekorda!
Tande je u poslednjem pokušaju dana skočio 142 metra i zahvaljujući kontantnosti došao do prvog trijumfa u Novogodišnjoj turneji, drugog u karijeri.

Pošto je bio najbolji i u prvoj seriji (138), skupio je 3,2 boda više od Kamila Štoha, koji je ostvario skok dana od 143 metra, što je samo 50 centimetara manje od rekorda skakaonice.

Međutim, Štoh neće biti previše nezadovoljan jer je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, pošto je dosadašnji lider Šefan Kraft završio treći sa 140 metara.

Veoma malo snega palo je ove sezone u Garmišu, a sama završnica takmičenja otopila je i ono malo što je bilo van zaletišta. Domen Prevc preskočio je nekoliko takmičara odličnim skokom i najavio neverovatan potez Štoha.

Poljski skakač mogao je do rekorda, a u konačnom zbiru poena zafalile su mu ocene norveškog sudije, da možda i on trijumfuje. Ipak, Tande je nekoliko trenutaka kasnije skočio 142 metra, sve ocene su mu bile 19 i više, pa se pitanje pobednika nije postavljalo.

Prva serija u jednom od najpoznatijih skijaških centara potvrdila nam je da je konstantnost nedostižan pojam za skakače. Peter Prevc, koji je prošle sezone dominirao na svakom takmičenju na kojem se pojavio, posle 10. mesta u Oberstdorfu, sada je pred drugi skok bio 11.

Takođe, neka imena na koja smo navikli da ostvaruju dobre rezultate, nisu ni uspeli da se plasiraju u drugu seriju. Simon Aman, Norijaki Kasai, Taku Takeuči neki su od njih, dok je Tande prvim mestima u obe serije istakao kandidaturu za osvajanje Novogodišnje turneje.

Poljski savez imaće mnogo razloga za slavlje jer su Pjotr Žila i Maćej Kot bili šesti, odnosno sedmi, a prvih deset kompletirali su Markus Ajzenbihler, Domen Prevc, Štefan Leje, Vinsent Dekomb Sevoa i Mihal Hajbek.

Aktuelni pobednik Novogodišnje turneje Peter Prevc zauzeo je 11. mesto, dok je njegov drugi mlađi brat Cene bio 24.

Turneja Četiri skakaonice nastavlja se 4. januara u Insbruku.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar