Zašto ne treba piti za Novu godinu

Koliko vam se puta dogodilo da se ne sjećate šta ste radili noć prije zato što se konzumirali alkohol. Ili koliko vam je događaja i slavlja ostalo u magli. Ako ste među onima koji žale što se ne sjećaju mnogih veselja ili dočeka npr. Novih godina evo zašto bi možda trebali razmisliti o konzumiranju alkohola.

Svijet 31.12.2016 | 21:22
Zašto ne treba piti za Novu godinu
Mnogo je dokaza koji govore da alkohol prije odlaska na spavanje i nije tako dobra ideja. Iako vas piće u početku uspava, veće su šanse da ćete se tokom noći i po nekoliko puta probuditi.

Alkohol onemogućava odvijanje REM faze sna, odnosno faze u kojoj sanjate i koja je ključna za proces učenja i dugoročno pamćenje.

Alkohol vas u prvom dijelu noći baca u duboki san, međutim, njegov kvalitet nije najbolji, pa se drugi dan osjećaju posljedice u obliku glavobolja, iritabilnosti i umora.

U drugom dijelu sna, kada je organizam metabolizovao alkohol, tijelo pokušava da nadoknadi izgubljeno stoga uključuje više REM – fazu sna. Problem je u tome što se REM faza tada odvija u neprikladno vrijeme, kada je vjerovatnije da ćete se probuditi.

I najvažnije, ukoliko pretjerate sutra će ostati žal i sramota zbog nečega što se uradili u alkoholisanom stanju.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tajson

31.12.2016 20:54

NEBIH KOMENTARISAO POCETNIKE. JA PIJEM

ODGOVORITE
Name

Akabiba

31.12.2016 22:45

Dobar hehe pa u svemu treba treniga

ODGOVORITE
Name

Apis

01.01.2017 10:08

U rakiji je spas.

ODGOVORITE