Svijet čeka da se završi 2016, a on?

Multimilijarder Voren Bafet je čist dokaz da će se, bez obzira na to ko je na vlasti, bogati i dalje bogatiti.

Svijet 31.12.2016 | 08:02
Svijet čeka da se završi 2016, a on?
On je u proseku svakog dana godine na izmaku zaradio 32,2 miliona dolara. Samo dva dana nakon američkih izbora Bafet je povratio drugu poziciju na listi najbogatijih ljudi na svetu.

Zanimljivo je da se on protivio Donaldu Trampu i oštro ga kritikovao tokom kampanje. Dok je za Trampa uglavnom glasala bela radnička klasa, ispostavlja se da će ona ipak više ispaštati.

Doktor Brajan Klas sa londonske Škole ekonomije rekao je da je vrlo verovatno da će milijarderi poput Bafeta samo povećavati svoj profit za vreme Trampovog mandata.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp polako slaže kockice u svojoj novoj administraciji, a zajednička stvar velikoj većini ministara (koji se u Americi nazivaju sekretari) je ta što su svi prebogati.

“Ironično, oblasti oko kojih se najviše slaže Tramp sa republikancima iz Kongresa nisu trgovinska politika ili reforma Vašingtona, već su to poreske olakšice, deregulacija i erozija socijalnog programa. Sva tri ova pristupa su odlična za biznis gigante, ali užasna za radničku klasu koja je bila od integralne važnosti za Trampovu pobedu”, rekao je Klas.

Iako je Bafet bio jedan od uticajnijih pristalica Hilari Klinton, izgleda da mu Trampva pobeda nimalo ne škodi, već naprotiv, ostvario je dodatnu dobit. Krajem 2016. godine je dodao 11 milijardi dolara svom bogatstvu.

Ovo nije samo slučaj sa Bafetom, najbogatiji Amerikanci su se uglavnom protivili Trampu, ali su od trenutka njegove pobede zaradili 77 milijardi.

Kada se baci pogled na Trampovu administraciju, postaje potpuno jasno zašto je to tako. U njoj se nalazi veliki broj milijardera.

Situacija je slična i u drugim zemljama gde je porasla popularnost desničara. Dodatno su se obogatili i milijarderi u Britaniji nakon Bregzita.

Izvor: Blic
Foto: youtube

Komentari / 0

Ostavite komentar