Optužnica protiv trojice Bošnjaka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri lica koja se trete za ubistvo trojice ratnih zarobljenika u ljeto 1995. godine na području Bosanske Krupe.

Bosna i Hercegovina 29.12.2016 | 11:07
Optužnica protiv trojice Bošnjaka
Optužnica je podignuta protiv Isaković Safeta, zvanog "Džidžo", rođenog 1973. godine, Đulić Ibrahima, zvanog "Linđo", rođenog 1968. godine i Porić Nisveta, rođenog 1972. godine.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandira (Isaković) i pripadnika IDV "Gazije", pri 5. korpusu tzv. Armije BiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i ranjenika i bolesnika.

"Oni su optuženi da su, u mjesecu julu 1995. godine, na lokalitetu brda Ćorkovača, na području opštine Bosanska Krupa, lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, počinili ubistvo trojice zarobljenih pripadnika VRS, od kojih je jedan bio ranjen", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH, stoji u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar