Divac - najsuroviji srpski kriminalac

Bokser s Novog Beograda bio je jedan od nezaustavljivih likova, koji je napadao i kad je u njega bio uperen pištolj. Usmrtio ga je hitac u leđa 12. februara 1995.

Srbija 29.12.2016 | 09:38
Divac - najsuroviji srpski kriminalac
Svi koji su znali Mihajla Divca, rođenog 1967. godine, kao jednu od njegovih glavnih osobina isticali su - srčanost.

Dobro obavešteni poznavaoci prilika u novobeogradskom podzemlju svojevremeno su za Kurir ispričali da vođa grupe sa Novog Beograda, Dejan Stojanović Keka, nikada nije krio da mu je upravo Mihajlo Divac idol, a u određenim krugovima je poznato da je od njega preuzeo par bizarnih običaja o kojima, ipak, nisu hteli detaljno da govore.

O srčanosti ovog momka govore brojne anegdote poput one iz zatvora. Naime kada mu je zatvorski stražar obećao batine, Divac je istog trenutka skočio na njega i udario ga. Nije hteo da ga pusti ni kad su pendreci ostalih čuvara počeli da pljušte po njemu.

Trenirao je boks i pripadao “ekipi sa Zvezdare” iako je živeo na Novom Beogradu. Za razliku od ostalih iz kriminalnog miljea, Divac nije mnogo voleo da daje intervjue:

"Neću da budem novinska zvezda koja daje zastrašujuće izjave. Kad čitam novine i gledam njihove slike prosto me podilazi jeza" pričao je podsmešljivo.

Reket na "mala vrata"


Znao je da uđe u novobeogradski lokal i, kako govore upućeni u kriminalna dešavanja tog vremena, "na mala vrata" izreketira tada najpoznatije novobeogradske face.

"To je radio tako što bi os svih prisutnih navodno tražio pomoć od po 10ak hiljada maraka 'jer je ostao bez novca'... Svi bi se automatski hvatala za džep i 'pomagali' mladom Divcu, jer su znali da u suprotnom mogu da očekuju brutalnu reakciju" ispričao je za Kurir dobro obavešten izvor.

Jedan od njegovih drugova ovako je opisao poslove kojima se Divac, on i njihovi prijatelji bave:

"Ne živi se dobro kao nekad, ali je opet neuporedivo bolje od života na koji je prinuđena većina Beograđana. Nije sjajno, ali prolazi. Radimo naplate dugova i neke kombinacije koje, naravno, nisu za priču. Još su tu dobri izlasci, kvalitetna garderoba..."

Čuvena je priča o njegovom ranjavanju:

"Reagovao sam kad je on mene pogledao - jebiga - onako provokativno - opisao je taj trenutak Mihajlo Divac u filmu 'Vidimo se u čitulji'. Onda sam ustao i krenuo prema njemu. I on je ustao. Ja sam napravio dva-tri koraka, a on je pucao u mene sa četiri-pet metara. Prvi metak me je pogodio u stomak - ja sam i dalje išao; drugi metak mi je prošao kroz ruku i stomak - i dalje sam išao prema njemu. Tada sam mu rekao: 'Mali, nabiću ti tu utoku u dupe - razumeš. Šta sam trebao? Ovaj me upucao, ova p..ketina, i šta sam ja trebao?'"

Pogledajte priču o Mihajlu Divcu:



I kasnije se osvrtao na taj događaj:

"To je njegov poraz, ne moj. Nikad ne bih pucao u nenaoružanog čoveka. Ja veoma držim do kodeksa. Sramota je to što je uradio, ali ga razumem, mnogo se uplašio", pričao je Divac.

Momak koji je tada pucao u Divca, tada klinac i kriminalac početnik, bio je Luka Bojović. Obračun se dogodio u bašti kafića "Trozubac" u Nušićevoj ulici. Do sukoba je došlo zbog toga što su se mrko pogledali. Bojović se kasnije priključio Arkanovim "tigrovima", a sve ostalo se već zna.

Divac je imao dosta realan pogled na svoje zanimanje: život kakav je vodio smatrao je uzbudljivijim od običnog, ali je s godinama, govorio je, pametno razmišljati o budućnosti i osnivanju porodice kad se steknu uslovi, odnosno kad se zaradi dosta novca. Međutim, znao je da izlaska iz sveta podzemlja nema:

"Ja ne verujem u to povlačenje - to je priča za neke nabeđene mangupe. Nema tu povlačenja! Čim si jednom počeo da živiš ovakvim životom, živećeš tako dokle postojiš."


Foto: Facebook printscreen/Puls asfalta

Metak je došao sa leđa

Poginuo u obračunu u novobeogradskom hotelu “Putnik” 12. februara 1995. godine. Tu su bili smešteni učesnici bokserskog turnira “Beogradski pobednik” i on je oko osam sati ujutro otišao u hotel da od takmičara Slaviše Popovića uzme fotografiju s posvetom. Napuštajući hotel, zasmetalo mu je kako ga je pogledao bokser Radovan Radusinović. Posle nekoliko razmenjenih reči, potegao je pištolj i u pravcu Radusinovića i njegovog prijatelja ispalio šest hitaca. Zatim je istrčao napolje, dobacivši svojim prijateljima da beže jer je “izranjavao ljude”. Usmrćen je metkom u leđa.

Ostaće upamćen momak kratkog fitilja. Čuvena je priča da je za vreme robijanja u CZ-u većinu vremena proveo u samici jer je voleo da provocira i napada čuvare.Bio je na ratištima od 1991. do 1993. godine, Vukovar i Osmace.

Bio je član 63. padobranske brigade, a kasnije i vojne policije.Prema rečima vojnih lica on je bio odličan i disciplinovan vojnik. Po povratku sa ratišta učvrstio je veze i preuzeo kontrolu nad podzemljem Novog Beograda.
Divca su odmah nakon tog incidenta prijatelji odvezli u Urgentni centar. Nije tajna da je pripremana osveta, spekuliše se da je Bojović preko nekih kanala pokušao da otkupi svoj život i da se iskupi zbog navodnog "neznanja" o kome je reč ali je svakako nakon 1995. godine i Diletove pogibije, a i zbog toga što se Bojović smatrao Arkanovim "klincem" taj obračun je prošao nekažnjeno.

 
Izvor: Kurir

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Gradjanin.

29.12.2016 09:10

Seljaci glupi, pucaj pa bijezi zato je dobio.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

29.12.2016 09:26

Ko pistolj poteze od pistols i umire!

ODGOVORITE
Name

Pasha

29.12.2016 11:32

Ja mislim da se ovakvih klosara treba stidjeti,ako su vam oni ponos i olicje onda se pitajte jeste li za bolnicu

ODGOVORITE
Name

Cudno

29.12.2016 14:07

otkud on u Osmacima i da li to njegova jedunica ratovala u Hrvatskoj i BiH.To je laz jer Srbija nije ratovala