Usvojen Zakon o bankama Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o bankama Republike Srpske kojim se uređuju osnivanje, poslovanje, upravljanje, nadzor i restrukturisanje banaka.

Republika Srpska 28.12.2016 | 17:10
Usvojen Zakon o bankama Srpske
Zakonom o bankama Republike Srpske uređuje se prestanak rada banaka u Srpskoj, kao i zaštita korisnika bankarskih usluga.

Poslanici su usvojili po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo, čiji je cilj proširenje nadležnosti Agencije za konsolidovani nadzor i restrukturisanje banaka, uvažavajući principe utvrđene relevantnim direktivama EU.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, čiji je cilj usklađivanje pravila oporezivanja poreza na dobit sa načelima međunarodnog oporezivanja.

U danu za glasanje, po hitnom postupku usvojen je Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, čiji je cilj smanjenje administrativnog opterećenja u Republici Srpskoj ukidanjem parafiskalnih nameta.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o poreskom sistemu Srpske kojim se uređuje poreski sistem, kao i uspostavljanje i vođenje registra poreskih i neporeskih davanja.

Usvojeni su i odluka o dugoročnom zaduživanju Srpske za narednu godinu, odluka o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za iduću godinu, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, te odluka o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu bolnica u Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, nakon glasanja, okončao je 21. posebnu skupštinsku sjednicu.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ŠTEDIŠA

28.12.2016 18:38

Hoće li zakon doprinijeti da se nešto izvuče za štediše kod Bobar banke i Banke Srpske ?

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2016 19:14

Dragi štediša teško, prije će biti da valja "kamuflirati" problebe u Novoj banci i Pavlović banci. Stvari koje ministar spominje o bankama su smješne. Skoro sve banke u RS su strane osim Pavlović i Nove banke, A za ovo dvije se odavno ne priča ništa dobro.

Name

Za re

28.12.2016 21:43

Sve nekretnine Pavlovića banke(zgrada banke u centru Bn,.Slobomir univerzitet...,dio Žitoprometa....) su pod hipotekom Bobar banke,,,,oko 10 mil,,,je sad dužan Pavlović Bobarau,,,,iz groba mu Bobar čuva likvidnost.....da krenu u naplatu iz BB....Pavlović biznis bi pao iste sekunde.....povezana lica.....dok je matori živ imaju šanse ili ako .....

Name

Re

28.12.2016 22:53

Šta sve ovaj "za re" napisa, malo ga brate pretjera. Čista nagađanja bez ijednog navedenog dokaza i činjenice, skoro pa zlonamjerno. Čovjek ima dobar biznis i u Americi. Da je tako crno propao bi Pavlović mnogo prije. Zna se da mu je banka u problemu, kad je propala Bobar banka narod krenuo da diže pare listom, mojoj familiji iz Bn je sve isplaćeno, rekli su mi da nikom nije ostao dužan. A i hapšen je pa opet ne propade.