I Skoplje zatražilo "par-nepar"

Grad Skoplje zatražiće od Ministarstva unutrašnjih poslova, zdravstva i životne sredine Makedonije da uvede sistem funkcionisanja saobraćaja po modelu "par-nepar" zbog alarmantnog zagađenja vazduha u ovom gradu.

Region 26.12.2016 | 22:15
I Skoplje zatražilo "par-nepar"
Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski dogovorio je tokom današnjeg sastanka sa predsjednicima 18 gradskih opština da bude pojačana kontrola fabrika koje bi trebalo da posjeduju odgovarajuće dozvole i ugrađene filtere kada je riječ o zagađenju.

U Skoplju je zbog prekomjernog zagađenja vazduha počelo prskanje centralnih gradskih ulica kalcijum magnezijum acetatom, a brzina kretanja motornih vozila ograničena je na 40 kilometara na čas.

Najveći zagađivač vazduha na području Skoplja su domaćinstva koja učestvuju sa 32 odsto, na drugom mjestu je saobraćaj sa 20 odsto, a zatim prašina koja u aerozagađenju učestvuje sa 19 procenata, podaci su Gradske uprave.

Trajanovski je pozvao građane koji su svoje grijne sisteme isključili sa centralnog grijanja, da ih ponovo priključe, kako bi smanjili potrošnju električne energije.

Makedonija je suočena sa enormnim zagađenjem, a osim Skoplja, sa istim problemom suočeni su Tetovo, Bitolj, Kičevo i Veles.

U Bitolju je danas, kao i u Skoplju, počelo prskanje ulica kalcijum magnezijum acetatom, te je ograničena brzina kretanja vozila u užem gradskom jezgru.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar