И Скопље затражило "пар-непар"

Град Скопље затражиће од Министарства унутрашњих послова, здравства и животне средине Македоније да уведе систем функционисања саобраћаја по моделу "пар-непар" због алармантног загађења ваздуха у овом граду.

Регион 26.12.2016 | 22:15
И Скопље затражило "пар-непар"
Градоначелник Скопља Коце Трајановски договорио је током данашњег састанка са предсједницима 18 градских општина да буде појачана контрола фабрика које би требало да посједују одговарајуће дозволе и уграђене филтере када је ријеч о загађењу.

У Скопљу је због прекомјерног загађења ваздуха почело прскање централних градских улица калцијум магнезијум ацетатом, а брзина кретања моторних возила ограничена је на 40 километара на час.

Највећи загађивач ваздуха на подручју Скопља су домаћинства која учествују са 32 одсто, на другом мјесту је саобраћај са 20 одсто, а затим прашина која у аерозагађењу учествује са 19 процената, подаци су Градске управе.

Трајановски је позвао грађане који су своје гријне системе искључили са централног гријања, да их поново прикључе, како би смањили потрошњу електричне енергије.

Македонија је суочена са енормним загађењем, а осим Скопља, са истим проблемом суочени су Тетово, Битољ, Кичево и Велес.

У Битољу је данас, као и у Скопљу, почело прскање улица калцијум магнезијум ацетатом, те је ограничена брзина кретања возила у ужем градском језгру.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар