Ljute papričice da se ugrijete

Za dobru cirkulaciju treba jesti što više voća i povrća, naročito onog koje je bogato vitaminom C, kao što su sve vrste citrusa i kiseli kupus.

Zdravlje 26.12.2016 | 10:32
Ljute papričice da se ugrijete
HLADNOĆA može dodatno da pogorša simptome loše cirkulacije jer se krvni sudovi na zimi skupljaju, pa je i protok krvi zbog toga prilično smanjen. Onima koji imaju problem sa hladnim rukama i nogama, tokom zime u ovim ekstremitetima, osim hladnoće mogu da se jave grčevi, kao i neprijatan osećaj trnjenja.

Kako bisteublažili ove simptome stručnjaci savetuju da povedete računa o ishrani i odreknete se loših navika, kao što su pušenje i uzimanje alkohola.

Za dobru cirkulaciju treba jesti što više voća i povrća, naročito onog koje je bogato vitaminom C, kao što su sve vrste citrusa i kiseli kupus kojeg sada ima u izobilju. Od namirnica koje treba jesti posebno se još izdvaja beli luk, jer podstiče cirkulaciju i pomaže telu da se brže zagreje.Takođe, sadrži i sumporna jedinjenja koja pomažu u detoksikaciji organizma. Ljute papričice poboljšavaju dotok krvi, pa ih treba jesti s vremena na vreme, međutim, osobe koje imaju problema sa proširenim kapilarima ne smeju da ih uzimaju.

Da bi krv normalno cirkulisala osim dobre hrane, neophodno je u organizam uneti i dovoljno vode, jer ukoliko je nema pritisak pada, a cirkulacija postaje otežana. Za održavanje normalne cirkulacije savetuje se uzimanje od jednog i po do dva litara vode u toku dana.

Kako bi ruke i noge što duže ostale tople prilikom izlaska napolje, važno je da noge bude adekvatno utopljene, a na rukama su obavezne rukavice.

Od velike pomoći za ublažavanje hladnih ruku i nogu mogu da budu i toplo-hladne kupke. Za ove hidromasaže neophodno je napraviti jednu hladnu i jednu toplu kupku i noge naizmenično potapati prvo u jednu a zatim u drugu. Na ovaj način poboljšava se kretanje krvi i noge se brže zagreju.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar