Koga turski mediji optužuju za ubistvo ambasadora i zašto?

Newsweek je pretražujući tursku štampu i izveštaje naišao na zanimljiv podatak. Mediji koji su za Erdogana očajnički žele da skrenu krivicu sa Turske, i izabrali su zapadne sile i CIA-u kao najverovatnijeg krivca.

Svijet 26.12.2016 | 09:50
Koga turski mediji optužuju za ubistvo ambasadora i zašto?
Uprkos anti-ruskom raspoloženju koje su izrazile stotine Turaka protestujući ispred ruskog konzulata u Istambulu prošle sedmice – odražavajući rastući nacionalni bes po pitanju akcija Putinovih snaga u Alepu – mejnstrim novine su brzo skrenule krivicu na zapadne sile po pitanju atentata, kanališući Erdoganovo osnaživanje retorike protiv zapadne neaktivnosti u Siriji, piše “Russiainsider”

Provladine novine Yeni Safak i Yeni Soz su eksplicitno okrivile CIA-u, dok je Takvim opisao ubicu Karlova kao “izaslanika Zapadnog saveza.“

Popularni dnevni listovi su istakli rekcije ruskih zvaničnika na ubistvo; Yeni Safak je izvestio da je senator Franc Klincevič, prvi zamenik šefa Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije, okrivio NATO za napad: “Vrlo je verovatno da su predstavnici stranih NATO tajnih službi iza toga. Ono što se desilo je prava provokacija, izazov. To je izazov za Rusiju.“

Očigledno je da ovde turska štampa samo spekuliše i piše ono što je pogodno za Erdogana, a ne izveštava ono što zna. Bez obzira, njihove izokrenute priče pokazuju par važnih stvari:

1.) Turska očajnički želi da sačuva odnose sa Rusijom, pa zato žuri da skrene krivicu

2.) Turci su veoma frustrirani sa Amerikom, i spremni su da veruju sve najgore o njoj

Ovo nije teško razumeti ako se sećate da je Turska za pokušaj državnog udara u julu okrivila pristalice Fetulaha Gulena, koji se od 1999. godine krije u Pensilvaniji i decenijama je bio sredstvo CIA-e.

Izvor: Webtribune.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kontraobavjestajac

26.12.2016 13:37

Prije nedelju-dvije Obama je optuzio Rusiju da su se mijesali u americke izbore i da ce im vratiti milo za drago, na neki nacin,a vrijeme i mjesto akcije ce sami izabrati!Pa ako ne urade Ameri Rusima nista nazao do 20 Januara,to samo znaci da su pretnju vec ostvarili-organizovali ovaj atentat!

ODGOVORITE