Moka Slavnić ''bez dlake'' o krahu mlađih košarkaških selekcija Srbije...

Decu nam vode dunsteri! "Košarkašku obuku mladih obavljaju nazovi treneri, to jest osobe koje nemaju sportski pedigre kao igrači ili treneri" - kaže legendarni Zoran Slavnić.

Košarka 24.12.2016 | 22:45
Moka Slavnić ''bez dlake'' o krahu mlađih košarkaških selekcija Srbije...
Sportska javnost uglavnom ćuti posle debakla svih mlađih košarkaških reprezentacija Srbije. Tradicionalni osvajači medalja na velikim takmičenjima sada su između devetog i 11. mesta u Evropi, a “Blic” pita Zorana Slavnića šta se dogodilo sa nekad najtalentivanijom košarkaškom nacijom u Evropi?

- Moralo je i to jednom da se desi s obzirom na to da iz široke baze (osnovna škola, pioniri, kadeti), košarkaški obučavaju oni koji nemaju priznat sportski pedigre ili kao igrači ili kao treneri. U poređenju sa eks-Ju, mi (Srbija) smo sada u mnogo lošijem položaju, a i da demistifikujemo i one koji su bili veliki igrači što ne znači da će oni išta pomoći u edukaciji sa mladima ako im u svojoj karijeri nije dominirao mozak. Reprezentacija? Moram da priznam da sam alergičan na floskulu da partijska knjižica bude uslov zaposlenja, a s obzirom na to koliko je rabljena u dnevnopolitičkom govoru, ne mogu a da je ne upotrebim kad je reč o angažovanju u KSS. Kao što sam i rekao, i minuli rad vrhunskog sportiste ne bi trebalo da bude jedina preporuka, jer su neki svoje karijere izgradili koristeći fizičke predispozicije. Ovde mislim i na pomoćnu boraniju - kaže Moka za “Blic”.

On upozorava ko nam i kako vodi i trenira decu na putu do velike košarkaške scene.

- Imao sam priliku trenirajući decu da vidim kako jedan dribla sa dve ruke. Kad sam ga pitao šta to radiš, on odgovara: „Pa, tako mi je rekao trener“. E, to je najslabija karika u sistemu određivanja selekcije i odatle kreće sunovrat, pošto nekvalifikovani, nazovitreneri, daju prvu edukaciju deci. U potrazi za visokim igračima, filozofijom igre, zanemarili smo ili smanjili ulogu pleja, što je katastrofa. Iako, priznajem, plej, to jest lider se rađa. Problem je i nedostatak razumevanja igre trenera koji vode decu do osnovne škole i ne vide put za razvoj kreativca - budućeg asa, jer kad pogrešno doda treneri ga kažnjavaju a ne razumeju osnovnu i najbitniju stvar: Da je dete videlo, a što je pogrešno dodalo, to će vremenom da ispravi. Važno je da ima kreativnost, a to današnji dunsteri ne vide.

Slavnić je kao trener prvi dao šansu u poslednjih 30 godina trojici velikih plejmejkera: Đorđeviću, Saši Obradoviću i Teodosiću. Imaju li naslednike?

- Od 1970, kada smo bili svetski šampioni u Ljubljani i kada je dominantna figura na tom mestu bio Ivo Daneu, cela Jugoslavija se pitala šta posle njega? Brzo je došao Nikola Plećaš, posle njega moja malenkost, pa Đorđević, sada Teodosić, a za nekog novog neka se pobrinu roditelji da naprave ono što je nekada pravila SFRJ. Ne brinem se jer je Srbija ipak leglo talenata, tako da će se ova priča nastaviti i u ovom milenijumu kao što je započeta u prošlom.

Verujete li da ćemo biti uspešniji u mlađim kategorijama u 2017?

- Da bi bio trener u Savezu za bilo koju mlađu kategoriju, a ima ih pet, po mom mišljenju, moraju da budu ispoštovana dva kriterijuma: prvi, šta Savez želi od mlađih selekcija, da li da selektor bude iskusan, pa da budemo bliži osvajanju medalja, ili druga, da Savez izabere mlađeg i perspektivnijeg, pa da sazrevaju i školuju se zajedno. Ako se Savez opredeli za jednu od tih varijanti, znaće kojeg će trenera uzeti. Mnogo je važnije da bar jednog ili dvojicu godišnje izbacimo u A tim. Znam da je to teško, ali ako se napravi prava selekcija sa pravim trenerom nije nemoguće da se uspe na oba plana. Ne smemo da dobijamo ovakve šamare. Srbija je mala zemlja, prostorno i brojčano, i ne možemo da imamo hiperprodukciju kao nekad Jugoslavija.

“Verujem u Danilovića”

Novi predsednik KSS je Predrag Danilović?

- U njega imam apsolutno poverenje, ubeđen sam da će obratiti pažnju na problem mlađih kategorija - istakao je Slavnić.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar