Đaci u Bijeljini zaraženi šugom

U ambulanti Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini prijavljeno je oko 30 pacijenata oboljelih od šuge, među kojima je najviše djece.

Republika Srpska 23.12.2016 | 12:43
Đaci u Bijeljini zaraženi šugom
Načelnik ove službe dr Zoran Dakić naglasio je da je među zaraženima najviše učenika iz škola sa područja grada.

"Prijavljeno nam je nekoliko desetina slučajeva skabijesa, u narodu poznatijeg kao šuga, u školama u gradu. Ne radi se o nekom velikom broju, ali preduzete su sve mjere kako bi bilo spriječeno dalje širenje", rekao je Dakić i dodao da su ljekari zajedno sa gradskom zdravstvenom inspekcijom obišli sve škole, vrtiće i ustanove i dali smjernice za postupanje u slučaju da se pojavi šuga, odnosno takozvana "bolest prljavih ruku".

Dakić naglašava da je primijećeno da je šuga češća kod osoba ženskog pola.

"U prethodnom periodu zabilježeno je petnaestak slučajeva oboljelih od tuberkuloze. Uglavnom je to stanovništvo starije životne dobi i lošije materijalne situacije", rekao je Dakić.

Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske dr Radovan Bratić ističe da je za 11 mjeseci ove godine od šuge u Srpskoj oboljela 251 osoba.

"Ova bolest je u vezi sa lošim socijalno-ekonomskim uslovima življenja i niskim nivoom zdravstvene prosvijećenosti stanovništva, te se zbog toga javlja kod siromašnih i zapuštenih osoba. Širi se brzo i to kontaktom sa zaražene osobe na osobu", rekao je Bratić i naglasio da se šuga efikasno liječi.

Bratić ističe da neblagovremeno i nepravilno liječenje može dovesti do sekundarne, odnosno naknadne infekcije sa određenim posljedicama.

Prevencija
- oštrije mjere opšte i lične higijene

- pojačan inspekcijski nadzor u školama, vrtićima, đačkim i studentskim domovima

- pojačan inspekcijski nadzor u staračkim domovima, bolnicama i u domaćinstvima

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ipon

23.12.2016 22:34

To je samo ljenost kakva losa materijalna situacija bar sapun i malo vode nisu skupi

ODGOVORITE