Ђаци у Бијељини заражени шугом

У амбуланти Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Бијељини пријављено је око 30 пацијената обољелих од шуге, међу којима је највише дјеце.

Република Српска 23.12.2016 | 12:43
Ђаци у Бијељини заражени шугом
Начелник ове службе др Зоран Дакић нагласио је да је међу зараженима највише ученика из школа са подручја града.

"Пријављено нам је неколико десетина случајева скабијеса, у народу познатијег као шуга, у школама у граду. Не ради се о неком великом броју, али предузете су све мјере како би било спријечено даље ширење", рекао је Дакић и додао да су љекари заједно са градском здравственом инспекцијом обишли све школе, вртиће и установе и дали смјернице за поступање у случају да се појави шуга, односно такозвана "болест прљавих руку".

Дакић наглашава да је примијећено да је шуга чешћа код особа женског пола.

"У претходном периоду забиљежено је петнаестак случајева обољелих од туберкулозе. Углавном је то становништво старије животне доби и лошије материјалне ситуације", рекао је Дакић.

Специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске др Радован Братић истиче да је за 11 мјесеци ове године од шуге у Српској обољела 251 особа.

"Ова болест је у вези са лошим социјално-економским условима живљења и ниским нивоом здравствене просвијећености становништва, те се због тога јавља код сиромашних и запуштених особа. Шири се брзо и то контактом са заражене особе на особу", рекао је Братић и нагласио да се шуга ефикасно лијечи.

Братић истиче да неблаговремено и неправилно лијечење може довести до секундарне, односно накнадне инфекције са одређеним посљедицама.

Превенција
- оштрије мјере опште и личне хигијене

- појачан инспекцијски надзор у школама, вртићима, ђачким и студентским домовима

- појачан инспекцијски надзор у старачким домовима, болницама и у домаћинствима

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ипон

23.12.2016 22:34

То је само љеност каква лоса материјална ситуација бар сапун и мало воде нису скупи

ОДГОВОРИТЕ