Istina o roditeljstvu o kojoj majke ćute

Blogerka Gilisa Džejn podijelila je na Fejsbuku iskrenu ispovijest o majčinstvu i priznala ono o čemu mnoge majke ćute. Njenu ispovijest, koja je podijeljena više od 70 hiljada puta, vam prenosimo u cijelosti

Svijet 23.12.2016 | 07:00
Istina o roditeljstvu o kojoj majke ćute
"Niko mi nije rekao da je savršeno normalno što niste 'voljeli' svoju bebu prvi put kad ste je vidjeli i kada su vam je stavili u naručje. To je OK. Isto sam se osjećala kada sam vidjela svoju placentu preko bebe i zaista mi nije bilo do maženja sa njom.

Niko mi nije rekao da će šavovi tamo dole da bole mnogo više nego porođaj.

Niko mi nije rekao da dojenje toliko boli. Da li je to normalno? Svako ko kaže da ne bi trebalo je dopola u pravu. Ukoliko postoji bol, to je znak loše laktacije, ali i znak da nešto tako jako vuče vašu bradavicu. Potrebno je nedjelju ili dvije da se taj bol smiri. A onda vaš partner može da vas slika jer ćete se konačno slatko smijjati i nećete biti bijesni.

Niko mi nije rekao da će svi imati mišljenje o mojoj bebi – kako da je hranim, kako da je oblačim, kako da joj dam ime, kako da je uspavljujem, zašto treba da je uspavljujete samo pet sekundi dnevno inače će biti razmažena i kako ako je ne držite u rukama 24/7 niste dobra majka, itd...

Niko mi nije rekao koji je ljubazan način da otjerate sve te ljude da odj...



Niko mi nije rekao da zaista više nikada neću biti sama. To uključuje i veliku nuždu, ali i brijanje kojem moje dijete prisustvuje. Posebno kada malo porastu, pa upadnu dok se brijete tamo dole, a onda se vi molite da nisu nabili traumu do kraja života.

Niko mi nije rekao da onda kada se naviknete da više ne budete sami vam nedostaju čak i kada spavaju jer su tako slatki. Tako slatki! Otvorio je oči?! Bježi, bježiiiii!

Niko mi nije rekao da je jedenje biskvita i ispijanje čaja zdrava dijeta. Jer nije! Ali pomaže vam da pregurate dan, tako da koga briga.

Niko mi nije rekao da će beba učiniti da ponekada mrzim muža. Da bih se nekada radije mazila sa bebom. Ali niko mi nije ni rekao da ću poželjeti da umrem od sreće kada ga vidim kako se igra sa bebom. A onda i raširiti noge kad predloži drugo.

Niko mi nije rekao da uprkos tome što bih ranije mislila da ništa od ovoga ne mogu, moji instinkti me ipak neće iznevjeriti. Svi se snalazimo, kod nekog to izgleda kao da je lakše, kod nekog teže.

Niko mi nije rekao da će biti trenutaka kada ću se plašiti, osjećati čudno i kao da to nisam ja. Mislila sam da to nikome ne smijem da kažem jer se niko tako ne osjeća, a onda sam podijelila ove riječi i vidjela da se tako osjeća hiljade vas.

A onda ste mi rekli da ovo ne traje zauvijek. Da se nekad vrati i da hoćete da pobjegnete, ali svi do jednog ste rekli da samo postaje bolje! Lakše! Da će proleteti! Da vrijedi!"

(Superžena.b92.net)
(Foto: Facebook/Glysa Javne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drina

23.12.2016 15:20

Kad je majka ovako istetovirana i kad je zatrudnjela neželjeno jer je bila pijana i možda nezna ni kako se zove otac djeteta onda je vjerovatno i isve ovo sto je navedeno u tekstu ali ako se djete začne i rodi u braku iz ljubavi onda je vjerovatnoća mnogo manja(osim kod nekih psihičkih poremećaja)da se žena tako osjeća.

ODGOVORITE