Radnici poručili da nastavljaju borbu

Predstavnici i članovi sindikata uprave, obrazovanja, policije i radnika u pravosuđu, održali su danas mirni protest, kojim su poručili da ne prihvataju smanjenje plata u ovim resorima umanjenjem stope minulog rada sa 0,5 na 0,3 procenta. Nekoliko stotina radnika prošetalo je od Doma sindikata do Narodne skupštine i poručilo da će bez obzira na odluku Skupštine, nastaviti borbu protiv ukidanja radničkih prava.

Republika Srpska 22.12.2016 | 20:22
Radnici poručili da nastavljaju borbu
Radnici policije, pravosuđa, uprave i obrazovanja su mirnom šetnjom poručili da ne prihvataju smanjenje zarada budžetskim korisnicima.

Najavljeno smanjenje, kažu sindikalci, je diskriminacija radnika u ovim resorima.

Ne radi se ni o kakvom minimalnom smanjenju, ističu sindikalci, jer će minuli rad biti skoro duplo manji, a plate niže i do osam procenata.

Dok su primanja stagnirala, cijene osnovnih proizvoda i usluga, smatraju u sindikatu, godinama su povećavane.

Učesnici protesta su ogorčeni. Tvrde da Vlada opet štedi jedino na radnicima.

Rodoljubu Stanišljeviću, profesoru u Srednjoškolskom centru u Kotor-Varoši, koji ima 30 godina radnog staža, plata će biti manja za više od 50 maraka.

Bezobrazno je i neodgovorno, tvrdi ovaj profesor, da Vlada na radnicima štedi, dok je za gradnju bolnice u Istočnom Sarajevu izabrala izvođača koji je skuplji za 11 miliona maraka.

Na proteste su stigli i članovi Pokreta "Treći blok", koji su transparentima pozvali na otpor zahtjevima MMF-a i hitnu borbu protiv korupcije.

Pokret "Revolt Banjaluka" je grafitom ispisanim nedaleko od Doma sindikata optužio pojedine sindikalne predstavnike da su podržavali vlast, koja im sada smanjuje mjesečna primanja.BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

22.12.2016 20:30

E Anica Jondic prodana dusa ce se izboriti za prava radnika. E moja policijo ko vam je na celu sindikata. Bolje vam je da nemate nikako sindikata !!!!

ODGOVORITE
Name

penzioner

22.12.2016 21:50

Kuca u kojoj protestuju sinovi. I snaje nema opravka .Roditelj kome djca nisu zadovoljna sigurno propada u takvoj porodici rasulo je na pomolu.Djeca su vidjela koliko lumpuje i trosi kabadhiski roditelj Hoce poslusna djeca svoj dio U Strajk u borbu protiv bahatosti.

Name

Neko iz mase

22.12.2016 20:57

Šta se ovaj narod buni. Nije mi jasno. Zar Predsjednik nam nije za Srpsku novu godinu, nije obezbjedio Alena i Tifu. zajedno sa Bregom. Vjerovatno će Tifa zapjevati "Ponesi zastavu" a Alen uz stihove "Mala moja iz Bihaća, ostala si bez gaća" i onu "Da te nije Alija".

ODGOVORITE
Name

Guster

22.12.2016 21:15

Zelim da iskoristim priliku da svim bivsim pripadnicima Jugoslovenske Narodne Armije cestitam 22.decembar,,Dan Armije,,.

ODGOVORITE
Name

Prijedor- Centar

22.12.2016 21:59

SPASI NAS BOŽE GNJATIĆA IZ SINDIKATA PROSVETE OBIČNA PODGUZNA MUVA NASTAVNIK MATEMATIKE SA DOKUPLJENIM ŠKOLAMA SAMO GLEDA SVOJ INTERES SVE JE DEBLJI I DEBLJI

ODGOVORITE
Name

Bravo

23.12.2016 07:43

Čemu sve ovo, kad nije iskreno?

ODGOVORITE
Name

građanin

23.12.2016 08:17

Ovo su isti koji su bili na kontra protestima. Ne znaju hoće li pis..i ili kak..i.

ODGOVORITE
Name

Dalibor

25.12.2016 20:55

Tesko onom koga sindikat brani...

ODGOVORITE