Radnici poručili da nastavljaju borbu

Predstavnici i članovi sindikata uprave, obrazovanja, policije i radnika u pravosuđu, održali su danas mirni protest, kojim su poručili da ne prihvataju smanjenje plata u ovim resorima umanjenjem stope minulog rada sa 0,5 na 0,3 procenta. Nekoliko stotina radnika prošetalo je od Doma sindikata do Narodne skupštine i poručilo da će bez obzira na odluku Skupštine, nastaviti borbu protiv ukidanja radničkih prava.

Republika Srpska 22.12.2016 | 20:22
Radnici poručili da nastavljaju borbu
Radnici policije, pravosuđa, uprave i obrazovanja su mirnom šetnjom poručili da ne prihvataju smanjenje zarada budžetskim korisnicima.

Najavljeno smanjenje, kažu sindikalci, je diskriminacija radnika u ovim resorima.

Ne radi se ni o kakvom minimalnom smanjenju, ističu sindikalci, jer će minuli rad biti skoro duplo manji, a plate niže i do osam procenata.

Dok su primanja stagnirala, cijene osnovnih proizvoda i usluga, smatraju u sindikatu, godinama su povećavane.

Učesnici protesta su ogorčeni. Tvrde da Vlada opet štedi jedino na radnicima.

Rodoljubu Stanišljeviću, profesoru u Srednjoškolskom centru u Kotor-Varoši, koji ima 30 godina radnog staža, plata će biti manja za više od 50 maraka.

Bezobrazno je i neodgovorno, tvrdi ovaj profesor, da Vlada na radnicima štedi, dok je za gradnju bolnice u Istočnom Sarajevu izabrala izvođača koji je skuplji za 11 miliona maraka.

Na proteste su stigli i članovi Pokreta "Treći blok", koji su transparentima pozvali na otpor zahtjevima MMF-a i hitnu borbu protiv korupcije.

Pokret "Revolt Banjaluka" je grafitom ispisanim nedaleko od Doma sindikata optužio pojedine sindikalne predstavnike da su podržavali vlast, koja im sada smanjuje mjesečna primanja.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

22.12.2016 19:30

E Anica Jondic prodana dusa ce se izboriti za prava radnika. E moja policijo ko vam je na celu sindikata. Bolje vam je da nemate nikako sindikata !!!!

ODGOVORITE
Name

penzioner

22.12.2016 20:50

Kuca u kojoj protestuju sinovi. I snaje nema opravka .Roditelj kome djca nisu zadovoljna sigurno propada u takvoj porodici rasulo je na pomolu.Djeca su vidjela koliko lumpuje i trosi kabadhiski roditelj Hoce poslusna djeca svoj dio U Strajk u borbu protiv bahatosti.

Name

Neko iz mase

22.12.2016 19:57

Šta se ovaj narod buni. Nije mi jasno. Zar Predsjednik nam nije za Srpsku novu godinu, nije obezbjedio Alena i Tifu. zajedno sa Bregom. Vjerovatno će Tifa zapjevati "Ponesi zastavu" a Alen uz stihove "Mala moja iz Bihaća, ostala si bez gaća" i onu "Da te nije Alija".

ODGOVORITE
Name

Guster

22.12.2016 20:15

Zelim da iskoristim priliku da svim bivsim pripadnicima Jugoslovenske Narodne Armije cestitam 22.decembar,,Dan Armije,,.

ODGOVORITE
Name

Prijedor- Centar

22.12.2016 20:59

SPASI NAS BOŽE GNJATIĆA IZ SINDIKATA PROSVETE OBIČNA PODGUZNA MUVA NASTAVNIK MATEMATIKE SA DOKUPLJENIM ŠKOLAMA SAMO GLEDA SVOJ INTERES SVE JE DEBLJI I DEBLJI

ODGOVORITE
Name

Bravo

23.12.2016 06:43

Čemu sve ovo, kad nije iskreno?

ODGOVORITE
Name

građanin

23.12.2016 07:17

Ovo su isti koji su bili na kontra protestima. Ne znaju hoće li pis..i ili kak..i.

ODGOVORITE
Name

Dalibor

25.12.2016 19:55

Tesko onom koga sindikat brani...

ODGOVORITE