"Ruske pare prvo poljoprivrednicima"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će isplata ovogodišnjih dugova za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima biti prioritet kada budu na raspolaganju sredstva od ruskog klirinškog duga.

Republika Srpska 22.12.2016 | 15:50
"Ruske pare prvo poljoprivrednicima"
"Ova sredstva treba da budu uplaćena u narednih nekoliko sedmica, s obzirom na to da nakon 8. januara treba da bude potpisan sporazum između ministarstava finansija BiH i Ruske Federacije", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Narodnoj skupštini.

Ona je ocijenila da nije realno očekivanje da za agrar bude izdvojeno 97 miliona KM kako su tražili poljoprivrednici, te da je za 2017. godinu planirano 60 miliona KM.

Premijer Srpske je podsjetila da je juče uplaćeno 5,8 miliona KM duga, te da bi do kraja godine trebalo da bude isplata još jednog dijela duga.

Komentarišući stavove i proteste sindikata, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada predlagala bolje korekcije minulog rada, ali da to sindikat nije prihvatio.

"Očekivala sam partnerstvo zato što bi to pored korekcije na minulom radu značilo neke druge prihode koji bi opet bili stavljeni na raspolaganje radnicima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i da je rečeno da će se kroz racionalizaciju školske mreže uštedjeti pet miliona KM i da bi to bilo na raspolaganju prosvjetnim radnicima, odnosno da bi na taj način počeo proces usklađivanja njihovih koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, jer su prosvjetni radnici na određeni način oštećeni.

Cvijanovićeva je dodala da je, s obzirom na važnost strukture bezbjednosti i uloge koju ima MUP, rečeno da će biti pravljene određene uštete da bi ta sredstva bila na raspolaganju poboljšanja koeficijenata ili osnovnih plata policajaca, odnosno radnika MUP-a.

Ona je naglasila da je promovisala princip solidarnosti, zaštite svakog radnog mjesta i da se sva moguća dodatna sredstva stave na raspolaganje za povećanje plata.

"Solidarnost je ako nećete da otpuštate radnike, a svi drugi to rade ili su radili, i hoćete da kroz minimalne korekcije minulog rada, koji je dodatak na osnovnu platu, izvršite uštete", istakla je Cvijanovićeva i naglasila da i sindikat zna da je riječ o privremenim rješenjima.

Ona je ocijenila da protesti sindikata ne mijenjaju ništa kada je riječ o saradnji, odnosno da time nisu manje partneri Vladi, dodavši da je sindikat pozvan na nastavak razgovora sa resornim ministrima o eventualnom kreiranju novih rješenja.

Premijer Srpske očekuje da Republika Srpska u narednoj godini bude stabilnija, da pozitivno iskoristi ekonomski i finansijski mirniji period koji predstoji, te da bude saradnje Vlade i socijalnih partnera, ali i saradnje dva entiteta.

Izvor: Srna

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Eliot

22.12.2016 14:59

I tebi za jedne čizmice.

ODGOVORITE
Name

Realno

22.12.2016 15:44

Ovaj put ruzicaste, posto joj je sve kao u bajci....

Name

Boki

22.12.2016 15:34

Dali je ovo veliki ili mali kredit

ODGOVORITE
Name

djiljkos

22.12.2016 15:35

Haha pocinju sarene laze i prvoaprilske zgode segrta dodinog.Zec u sumi a razanj s epali jbt drzava u kojoj ja zivim i u koju ja vjerujem, popisam je cijelu uzduz i poprijeko

ODGOVORITE
Name

mislim

22.12.2016 16:44

Kakve pare da ih popiju preko zime na proljece.

ODGOVORITE
Name

Realni

22.12.2016 16:53

Ove pare trebalo bi iskoristit u izgradnju smomenika koji posjecaju na bivsu Jugoslaviju! Titu spomenik u svakom gradu na cijelom prostoru BiH! Da narod uns kako smo tad pare pozajmljivali i super silama a danas nemamo ni za osnovne zivotne potrebe! Puhati se da tudjim znojem i da Dodik kaze to sam ja stvorijo al morate glasati za mene inace nista necete dobiti!

ODGOVORITE
Name

Rgbmnrst

22.12.2016 17:08

A šta bi dala poljoprivrednicima da nije tih ruskih para koje Rusija vraća Bosni i Hercegovini? M.do marjanovo bi im dala. Ovako, nadaš se ostati na vlasti i na proljeće. Možda i oćeš, al nešto u to ne vjerujem. To je bila zadnja kap koja vam je kapnula.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

23.12.2016 07:16

Tako je

Name

Stokan

22.12.2016 18:23

Nelipši magarče , do zelene trave.

ODGOVORITE
Name

Rade

22.12.2016 18:27

Ima li nesto da platite gradjanima sto su vase zasluge,sve ste prodali i upropastili,pa zar vas nije sramota da rasporedjujete nesto zasto nemate nikakve zasluge.Nakazo ljudska,pa kako te nije sramota.

ODGOVORITE
Name

dott

23.12.2016 12:13

Gospodaru baci malo parica od srebra , da lomimo ruke, noge vilice i rebra.

ODGOVORITE
Name

Svasta

24.12.2016 08:19

Znaci s tim nam parama dodik ide u Wasington.

ODGOVORITE