Za Tunišaninom traga cijela Evropa

Vlasti širom Evrope tragaju danas za Tunišaninom osumnjičenim da je kamionom izvršio napad na božićnom sajmu u Berlinu, a jedan od njegove braće pozvao ga je da se preda.

Svijet 22.12.2016 | 10:57
Za Tunišaninom traga cijela Evropa
Prostor na kojem je prije tri dana ubijeno 12 ljudi, a 48 povrijeđeno biće ponovo otvoren tokom dana.

Njemačke vlasti juče su objavile potjernicu za Anisom Amrijem /24/ i ponudile nagradu od 100.000 evra za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja, uz upozorenje da je on možda "nasilan i naoružan".

"Pozivam ga da se preda policiji. Ako se dokaže da je umiješan, mi ga se odričemo", rekao je agenciji AP Anisov brat Abdelkader Amri.

On je rekao da je Anis možda radikalizovan dok je boravio u zatvoru u Italiji, gdje je završio poslije odlaska iz Tunisa u vrijeme arapskog proljeća.



Njemački mediji prenose da je tokom noći pretreseno nekoliko lokacija, uključujući izbjeglički centar u Emerihu, na granici sa Holandijom. Za sada nema komentara iz federalnog tužilaštva, koje vodi istragu.

Danska policija pretresla je u luci Grena trajekt koji je trebalo da isplovi ka Švedskoj poslije dojave da je uočen muškarac koji liči na Amrija.

U međuvremenu, iz izraelskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je jedna od žrtava iz Berlina Dalija Elijakim, državljanka Izreala.

Njemački zvaničnici smatrali su da je Amri, koji je stigao u zemlju prošle godine, bio potencijalna prijetnja i prije napada i čak su ga držali pod prismotrom u periodu od šest mjeseci. Ta operacija obustavljena je ranije ove godine.

Amrijevi dokumenti pronađeni su u kabini kamiona kojim je izvršen napad.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Eliot

22.12.2016 10:04

Eno ga kod Merkelove u kancelariji. Čeka da joj se rejting podigne

ODGOVORITE
Name

Igor

22.12.2016 10:41

Super im je ovo sa dokumentim. Svi fino ostave dokumente i pobjegnu, da ne bude zabune .

ODGOVORITE
Name

Gdje je

22.12.2016 14:49

Njemačka – Pakistancu kojeg je berlinska policija krivo optužila za napad na božićni sajam izgubio se trag i njegovi prijatelji i porodica žive u smrtnom strahu da mu se nešto nije desilo. Navid Baluh (23) uhićen je odmah nakon masakra u Berlinu, cijeli svijet je pola dana bio u uvjerenju da je on vozio kamion smrti, ali nakon detaljnije provjere ustanovilo se da čovjek nema veze s napadom. Ubrzo je pušten, ali od tada nitko ne zna gdje je.

ODGOVORITE