Analiza: Veliki projekat Mančester junajteda...!

Murinjo do 2025, Grizman na leto za 70.000.000 evra, još samo „desetka“! Braća Glejzer procenila da je Posebni čovek koji će vratiti klub na staze stare slave!

Fudbal 22.12.2016 | 23:15
Analiza: Veliki projekat Mančester junajteda...!
Tranzicioni period kroz koji prolazi Mančester junajted posle odlaska legendarnog serAleksa Fergusona, po svemu sudeći, je završen. Tokom tri i po godine, koliko je prošlo od povlačenja čuvenog stratega, Crveni đavoli nikako da izađu na pravi put i pistanu ozbiljan takmac za trofeje (uzeli samo FA kup i Komjnuti šild ovog leta), međutim, ako je suditi na osnovu informacija koje stižu iz Engleske, spremaju se za nastavak izgradnje tima od koga bi se u bliskoj budućnosti očekivali poduhvati. Kako na domaćoj, tako i evropskoj sceni.

Prvi plan uprave Mančestera je, pišu i ozbiljni i tabloidni mediji, što celoj priči daje zaleđinu, jeste novi ugovor Žozeu Murinju. Vlasnici Junajteda, američka braća Glejzer, procenili su posle niza sastanaka sa ljudima u i oko kluba da je Portugalac pravi čovek na pravom mestu i da mu je potrebno samo dati malo vremena da napravi ekipu po svojim željama. Bez obzira kakav rezultat bude ostvario ove sezone, ističu svi na Ostrvu, Murinjuće dobiti ponudu za produžetak ugovora koji je letos potpisao. Tad je saradnju oročio do juna 2019, ali Glejzeri i svi u gradu tekstila uvereni su da od njega neće naći boljeg i spremni su da pred dokazanog stručnjaka stave ugovor do 2025. godine.

Računaju da je to dovoljno vremena da Posebni vrati Mančester junajted na stare staze slave i pokrene mašineriju koja je poslednjih godina, za vreme trenerskih mandataDejvida Mojesa i Luja van Gala, izgledala zarđalo. Čeka se odgovor Portugalca, s tim da valja znati da je, otkako je počeo da se samostalno bavi trenerskim pozivom, jedan od najboljih savremenih stručnjaka nigde se nije zadržao duže od tri godine (toliko je boravio u Čelsiju i Real Madridu).

Murinjo je, posle dolaska na Old Traford, već potrošio 185.000.000 evra, za transferiErika Baija (Viljareal), Henrika Mhitarijana (Borusija Dortmund) i Pola Pogbe (Juventus), upravo zbog njega je u Premijer ligu stigao i Zlatan Ibrahimović, međutim, koliko god delovalo da je u poslednjih nekoliko utakmica uhvatio zalet, opšti je utisak da to još nije onaj Mančester u skladu sa tradicijom i navijačkim zahtevima. Zato je, pišu Britanci, Žozerešio da dodatno ojača svoj tim. Transfer Benfikinog štoper Viktora Lindelefa je pratično već gotova stvar i on dolazi u januaru, a za leto se sprema još jedna bomba.

Reč je o Antoanu Grizmanu, napadaču Atletiko Madrida, za koga je Murinjo ponudio čak 70.000.000 evra. S tim da Francuz ne bi odmah na Teatar snova već bi njegov dolazak bio realizovan u letnjem prleaznom roku. Sve glasnije priče da će tabor Jorgandžija na kraju sezone napustiti trener Dijego Simeone i da sledi velika rekonstrukcija aktuelnog vicešampiona Evrope, koji je ionako dobro popunjen u napadu, mogla bi da primakne Grizmana izlaznim vratima i šansi da se oproba u Premijer ligi. Ovo deluje kao ispitivanje terena, ali i priča koja bi mogla da ima smisla.

Prihvati li ili ne ponudu za nastavkom saradnje, Murinjo će svakako imati još jedan cilj za naredno leto. Prema tvrdnjama ljudi dobro upućenih u zbivanja u Mančester junajtedu, Specijalni je šefu skaut službe rekao da mu je potreban fudbaler koji će da poveže vezni red i napad, jer tu vidi glavnu boljku sadašnjeg sastava. Dakle, „desetka“ u izvornom obliku. Bez obzira što je taj broj već godinama na dresu kapitena Vejna Runija, jasno je da je engleski reprezenativac u osnovni napadač - koliko god ga šetali po pozicijama - i to je osnovni razlog što Žoze traži oslonac u ofanzivnom delu tima.

Da li je to dovoljno?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar