Raspisana potjernica za Delimustafićem

Kantonalni sud u Sarajevu naredio je raspisivanje interne i međunarodne potjernice za Alijom Delimustafićem i Jusufom Škrijeljom, koji su u bjekstvu, nakon što im je pritvor produžen za dva mjeseca.

Bosna i Hercegovina 21.12.2016 | 10:10
Raspisana potjernica za Delimustafićem
Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog za raspisivanje potjernica Kantonalnom sudu nakon što je obaviješteno da Sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je upravo od ovoga strahovalo, navodeći kako bi Škrijelj i Delimustafić mogli pobjeći ukoliko ih Kantonalni sud oslobodi, što se ranije ovoga mjeseca i desilo, prenosi portal "Kliks".

Delimustafić i Škrijelj bili su uhapšeni u okviru akcije "Pravda", a odluku o puštanju na slobodu donijelo je Vijeće Kantonalnog suda, kojim je predsjedavala sudija Adisa Zahiragić, a članovi su bili Muhidin Hajdarević i Braco Stupar.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo se na ovu odluku žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH koji je uvažio žalbu i postupak je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno odlučivanje.

Na ročištima u Sudu ranije je pojašnjeno da Alija Delimustafić nema dvojno državljanstvo i da je samo državljanin BiH.

Međutim, dok je boravio u Hrvatskoj koristio je ime Ilija Mustafić, a u trenutku hapšenja kod njega je pronađena lična karta s drugim podacima o imenu i prezimenu.

Kada je riječ o Jusufu Škrijelju, tužioci su ranije naveli da posjeduje i državljanstvo Belgije, te da bi u slučaju puštanja na slobodu mogao pobjeći iz BiH i na taj način ugroziti nastavak istrage, kao i uticati na svjedoke.

Pritvor za dva mjeseca juče je produžen i osumnjičenima Lejli Cerić i Suadi Hadžić.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dule

21.12.2016 10:28

hahahahahahahahaha,ovo je vec postala prava sprdnja,ja cirkusa opa opa gangam stajl

ODGOVORITE
Name

Kontrapunkt

21.12.2016 11:38

Ne bih se slozio kad je u pitanju obo tuzilastvo. To je jedino tuzilastvo u cijeloj BiH koje pokusava da radi svoj posao kako treba, ne love kokosare nego krupne ribe. Udarili su na organizovani kriminal. Nadajmo se da ce se i ostala tuzilastva ugledati na njih. I da ce sudovi konacno poceti raditi kako treba.