IRB ne može da proda državna preduzeća

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske nije uspjela da nađe kupca za neodrživa preduzeća iz drvne i metalne industrije za koje je ove godine i po nekoliko puta produžavala tender, a čija prodaja je jedna od obaveza RS predviđenih Reformskom agendom, analizirao je portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.12.2016 | 15:20
IRB ne može da proda državna preduzeća
IRB je ove godine raspisala tendere za prodaju firmi „Nova tvornica prečistača“ „Nova Romanija“, „Nova Borja“, “Novi autodijelovi“, „Trgopromet“, ali ih je većina proglašena neuspjelim.

Tender za prodaju 70,4 odsto akcija u preduzeću „Nova Romanija“ IRB je nekoliko puta produžavala, a nakon što nije bilo interesa proglasila ga je neuspjelim, da bi početkom decembra raspisala novi tender za prodaju ovog preduzeća.

Kupcima zainteresovanim za kupovinu 70,4 odsto kapitala, nominalne vrijednosti 13,2 miliona KM ostavljen je rok za dostavljanje ponuda do 10. januara iduće godine.

Iako je takođe produžavan, propao je tender i za prodaju preduzeća „Novi autodijelovi“ Rudo, jer  u utvrđenom roku nije bilo podnesenih ponuda.

Zbog dugog trajanja tenderskog postupka i odustajanja ponuđača neuspjelim je proglašen i tender za prodaju preduzeća „Trgopromet“ iz Dervente.

Zbog slabog interesa, IRB je u ovoj godini više puta produžavala i tendere za prodaju preduzeća „Nova tvornicu prečistača“ Rogatica i  „Novu Borja“ iz Teslića, a rezultati ovih tendera još nisu zvanično objavljeni.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da su ovi tenderi propali vjerovatno zbog toga što investitori čekaju nižu cijenu preduzeća.

„Ta preduzeća će vjerovatno biti prodata, ali kad dostignu nižu cijenu s obzirom na to da se radi o firmma koje su prilično neuspješne. Međutim, to svakako ne znači da one ne mogu da ožive, jer smo svjedoci da upravljanje državnim preduzećima ne ide baš dobro, da se menadžeri u tim preduzećima ne posvećuju dovoljno i da je najbolje da ona idu u privatne ruke. Možda je najbolja opcija da se njihova cijena snizi i da se na taj način pokušaju pronaći investitori koji će ih kupiti“, kazao je Duduković.

Inače, sva ova preduzeća Vlada RS je kupila u stečaju s ciljem njihovog oporavka, ali većina njih je nastavila da gomila gubitke, a u nekima je proizvodnja i obustavljena.

Reformskom agendnom RS se obavezala na rješavanje neodrživih preduzeća. Pored ovih za čiju prodaju su raspisani tenderi, u mnogim preduzećima su u toku likvidacioni i stečajni postupci.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Oklagija

20.12.2016 15:23

Prvo da se likvidiraju kako bi nestali papiri o muljaži. A onda prodaja za malo para podobnim, koji će platiti pinku za uslugu.

ODGOVORITE
Name

Pljacka se nastavlja

20.12.2016 15:26

Sve tacno.

Name

Pendula

20.12.2016 16:48

IRB= IZDAJA RASPRODAJA BJEZANIJA

ODGOVORITE
Name

Mikica

20.12.2016 17:52

Mi stvarno ne znamo upravljati sami sobom. Trebamo uvesti zabranu bavljenja politikom domaćem stanovništvu u narednih 100 godina, a za to vrijeme dati strancima cijelu državu na upravljanje. Sami sebi kopamo grob, koliko smo nestručni i pohlepni...

ODGOVORITE
Name

srbin

20.12.2016 17:55

To je vaš dodik

ODGOVORITE