O, koliko Amerika sad žali za Jeljcinom

Najbolji primjer pada ugleda ruske države je, možda, bio skandal iz devedesetih godina kada je pijani Jeljin tokom posjete Vašingtonu, gdje je stigao da traži novac, u gaćama pokušavao da izađe na ulicu i kupi picu?!

Svijet 19.12.2016 | 15:40
O, koliko Amerika sad žali za Jeljcinom
Kako je samo bio u pravu Bil Klinton kada je pri kraju svog mandata zavapio za odlazećim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom i poručivao da će on "nedostajati SAD", navode američki portali.

Jeljcin je bio personifikacija svega onoga što je Rusija, kao nasljednik SSSR-a, bila u čima Vašingtona - siromašna, ponižena, na koljenima, zavisna na sve načine od Zapada i sa liderom koji je izazivao salve smijeha po zapadnim prijestonicama.

Najbolji primjer pada ugleda ruske države je, možda, bio skandal iz devedesetih godina kada je pijani Jeljin tokom posjete Vašingtonu, gdje je stigao da traži novac, u gaćama pokušavao da izađe na ulicu i kupi picu?!

Sam Klinton priznaje u svojim sjećanjima da se dobro zabavljao sa Jeljcinom i da su se veselo smijali na Jeljcinove prijedloge da Rusija postane članica NATO-a.

Jeljcin je na svojim putešestvijima po zapadnim prijestonicama uglavnom bio pripit, tvrde portali, a posebno podsjećaju na čuvenu scenu kada tadašnji njemački kancelar Helmut Kol prisno drži pod ruku Jeljcina da ne padne na pod tokom nekog od prijema.

Kada je Klinton predstavio planove za širenje NATO-a u Istočnoj Evropi, Jeljcin se nije bunio.

Američki ekonomski stručnjaci dolazili su u Moskvu kao savjetnici za razvoj demokratije i podsticanje ekonomije i predlagali "šok terapiju". Rusija je bila bankrot država.

Klinton je imao veliki uticaj na rusku spoljnu politiku dajući podršku nepopularnom Jeljcinu i ministru spoljnih poslova Andreju Kozirjevu.

Prosječni Rus je sve to što se događalo doživljavao kao poniženje. O tome je govorio često i sadašnji ruski lider Vladimir Putin.

Portali podsjećaju da se Klintonu uopšte nije svidio dolazak Putina na čelo ruske vlade 1999. godine i da je upozorio Jeljcina na novog lidera.

Na Staru godinu 1999. Jeljcin je, slomljen alkoholom, poslije nekoliko infarkta i pred najavljenom pobunom ruske vojske, koja je bila užasno bijesna nakon pokazivanja mišića NATO-a, naglo podnio ostavku i imenovao Putina.

Novi lider je, piše "Politiko", smatrao da su SAD namjerno ulazile u vojne intervencije širom svijeta, ne uzimajući u obzir šta će ostali igrači na međunarodnoj sceni ili barem šta će Rusija, misliti o tome.

Putin je poslije u intervjuu američkom oskarovcu Oliveru Stounu istakao da je Rusija imala emotivnu reakciju na širenje NATO-a i naveo da je Moskva prisiljena na preduzimanje kontramjera.

"Naši raketni sistemi imaće na nišanu sve one za koje procijenimo da predstavljaju prijetnju", zaprijetio je Putin. I održao riječ.

Nakon početka novog predsjedničkog mandata 2012. godine Putin je počeo da "muči" američke funkcionere.

Fokus je preusmjerio na jačanje moći u inostranstvu i povratak Rusije na poziciju na svjetskoj sceni koja joj, prema njegovom mišljenju, pripada.

Nakon prozapadnog ustanka u Ukrajini, Putin je organizovao referendum na Krimu i podržao ruski pokret u istočnoj Ukrajini.

A onda, uslijedila je neočekivana vojna intervencija u Siriji i pomoć Bašaru al Asadu.

Na sve su se nadovezali izbori u SAD i tvrdnje Hilari Klinton i njene Demokratske stranke da su Rusi i Putin pomogli Trampu da pobijedi.

I Klintonova se, poput svog muža Bila, često potcjenjivački odnosila prema ruskim političarima. Tako je 2008. godine, ne mogavši da pravilno izgovori ime i perzime tadašnjeg ruskog lidera Dmitrija Medvedeva samo odmahnula rukom: "Vot ever!" /Ma, kako god/.

Tokom posljednje posjete Bila Klintona Jeljcinu, u ljetnjikovcu malo izvan Moskve u junu 2000. godine Klinton je rekao Jeljcinu da "ima strast kao pravi demokrata i reformator, te da nije siguran da Putin ima to isto".

Kasnije u automobilu, Klinton se okrenuo saradnicima i rekao: "Mislim da će nam ovaj tip nedostajati".

Nije bio svjestan koliko je bio u pravu, ocjenjuju portali.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Samar

19.12.2016 14:55

Amerika je osvojila citav svijet,koka-kolom,modom,muzikom,filmovima,isprali su nam mozgove,ali ne,njima to nije bilo dovoljno pa su poceli da nam prosipaju mozgove.

ODGOVORITE
Name

klapac

19.12.2016 18:28

Zaboravip si navesti da su izmislili i ove IT i IP tehnologije koje ti sad koristis. Izmislili su i nove motore sa unutrasnjim sagorijevanjem koje nadzire racunar kao dio OBD2 sistema, koje polovne uvozite i vozate svoje dupe i njima. Proizvode i super luksuzna auta u fabrici koja se zove TESLA. Naravno da je ime po Nikoli Tesli. Izmislili su jos milion stvari kojima su daleko vise osvojili svijet nego time sto si ti naveo. Otvoreni su i uvijek spremni pomoci.

Name

@samar

19.12.2016 20:27

Pa ti prati rusku modu, gledaj ruske filmove, vozi ruska auta... ne vidim u cemu je problem?

Name

Doboj

19.12.2016 15:25

Sta mislte KO vise zali klinton jelcina ili bakir klintona

ODGOVORITE
Name

Goran

19.12.2016 15:35

Rusi su bili zlatni dok su gladni cekali u redovima za hljeb a sada nigdje gorih.Svacija dogori dragi natovci

ODGOVORITE