Traže mentalnu provjeru Trampa

Tri profesora sa Harvarda “jako su zabrinuta za mentalno zdravlje i stabilnost Donalda Trampa” i traže psihijatrijsku provjeru prije nego što postane predsjednik SAD u januaru.

Svijet 19.12.2016 | 13:23
Traže mentalnu provjeru Trampa
Oni su pisali aktuelnom predsjedniku Baraku Obami tražeći “kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju”.

Profesori tvrde da zbog profesionalnih standarda ne mogu dati službenu dijagnozu javne osobe koju nisu lično ocijenili, ali navode da zbog Trampovih određenih karakteristika vjeruju kako nije sposoban za preuzimanje funkcije predsjednika.

Pri tome su naveli njegove karakteristike: “grandioznost”, “impulsivnost” i “hiperosjetljivost na kritiku”, te “očiglednu nemogućnost razlikovanja stvarnosti i mašte”.

Oni podsjećaju da je i Obama imao slične izjave u avgustu, kada je dovodio u pitanje Trampovu sposobnost rasuđivanja i njegov temperament.

Mediji navode da su se pitanja o Trampovoj podobnosti pojavila nakon njegovih brojnih istupa na “Tviteru”, koji su bili upućeni neistomišljenicima, političkim protivnicima ili su pak narušili dugogodišnje dobre odnose SAD i drugih zemalja.

Ovo nije prvi slučaj u SAD u kojem se raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju.

Tako je šezdesetih godina prošlog vijeka jedan američki časopis pitao 12.000 psihijatara da li je republikanski kandidat Beri Goldvoter psihološki sposoban da bi bio predsjednik, a njih 1.189 odgovorilo je sa – “ne”.

Goldvoter je poslije podnio tužbu nakon koje je uspostavljeno pravilo kako psihijatri ne smiju dati procjenu javne osobe ako je lično nisu procijenili.

Iz Trampovog okruženja navode da se radi o još jednoj u nizu provokacija iz demokratskog tabora, pri pokušaju da se spriječi novoizabrani predsjednik da preuzme funkciju.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hm

19.12.2016 12:34

A Hilari je ispravna? A posebno Bil Klinton? Psihopate ne mogu podnijeti poraz. Ode pusti san da udju u istoriju kao jedini supruznici koji su bili predsjednici SADa. Patice dok su zivi sto im to nije uspjelo.

ODGOVORITE
Name

RS

19.12.2016 13:06

Kada su Klintonovi tek poceli da se bave politikom,bili su gologuzi.A sada su teski 200 miliona USD.Sta ces, dobre plate u Bijeloj kuci.A ovaj Tramp je milijarder i sada mu ovo prisivaju.Gdje je tu logika.Sada kada je pobjedio, neki su se sjetili da postoji konflikt interesa izmedu njegove pozicije-presjednik USA i njegovog biznisa!

Name

@RS

19.12.2016 13:45

Kakvih 200 miliona? Mile je dobar milijardu! Hoces reci da Lemi sirovina moze da kupi ljude sto su ga postavili? Plitak si, kao Vrbas poslije suse!!!

Name

re RS

19.12.2016 13:50

Nije ti poznato da predsjenik USA i nema neku veliku platu. Mozda nas Dodik ima vecu.

Name

re@RS

19.12.2016 15:37

Previse gledas crtane filmove.Oni su teski 200 miliona USD ,podaci sa portala veteranstoday.com A za prosle izbore je Hilari dobila 40 miliona USD samo od Saudi Arabije,donacija,za kampanju da se trosi. I ko te je uvjerio da ti mozes znati koliko je Dodik tezak.Idi zakasnices na crtani film.

Name

Zenica

19.12.2016 12:53

Kazu ljudi da su probali naci bilo gdje na netu da gosp.Tramp cita neki dokument.Na kraju kad su mu ponudili odbio je.Tako su dosli do interesantne teorije da lik ne zna citat.Jel rekla kazala, vidicemo :)

ODGOVORITE
Name

Ovo govori kakva je Amerika zemlja....

19.12.2016 12:56

Gdje covjek zaradi milijarde, postane predsjednik, a oni se onda sjete da bi takvog trebalo psihijatrijski ispitivati.

ODGOVORITE
Name

Naš čovjek

19.12.2016 14:35

Ma, nek je on nama pobjedio pa nek se grizu za jezik i cupaju kosu! Zivio Tramp!!!

ODGOVORITE