BN TV: Srećna krsna slava Nikoljdan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Republika Srpska 19.12.2016 | 12:49
BN TV: Srećna krsna slava Nikoljdan!
Procjenjuje se da polovina Srba pravoslavaca slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 2,5 miliona domaćinstava, a ako pođemo od one čuvene da "Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste", onda se ova krsna slava obilježava u više od milion domaćinstava u Srbiji.

Slična situacija je i u Republici Srpskoj. Veliki broj domaćinstava obilježava Nikoljdan kao porodično krsno ime.

Kako Sveti Nikola pada u vrijeme velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je slava nepromjenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sjećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. 



Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u cijelom hrišćanskom svijetu. Roditelji su ga, kao sina jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.
Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gdje se i zamonašio. Poslije smrti roditelja, razdijelio je siromašnima svu naslijeđenu imovinu.
Prema predanju, vodjen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi vjeru, pravdu i milosrđe, i već je svojom pojavom donosio utjehu, mir i dobru volju među ljude. Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. vijeka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče. 

Od Svetog Nikole do Deda Mraza

U novije vrijeme, zahvaljujući reklamama "koka-kole" i potrošačkom društvu, najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus - Sveti Nikola).

Narodni običaji i vjerovanja

Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. 

I knez Miloš Obrenović slavio je Svetog Nikolu po svim narodnim običajima kao svoju slavu.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SRPSKA Dubnica Kalesija Iosmaci Zelina I Zolje.

19.12.2016 12:36

Svim Pravoslavnima Srbima Grcima Rusima i Bjelorusima Nekaje Srecna Slava Sveti Nikola. Braco Srbi I Rusi Cuvajte Svoju Veru Jer na svetu Nema Bolje Pola Planete Slavi A pola Ide u Goste. Neka je sa srecom.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

19.12.2016 17:01

SLAVU imaju samo Pravoslavnu SRBi. ZATO danas pole SRBa svoju Krsnu SLAVU posluzuje i slavi, a druga polovina SRBa iduci na Slavu kod svojih Prijatelja Svetog Nikolu sa ljubavlju proslavljaju. ZATO neka je srecni sviju SRBa slavish cuvaj BOZE SVETO Pravoslavlje!