БН ТВ: Срећна крсна слава Никољдан!

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Република Српска 19.12.2016 | 12:49
БН ТВ: Срећна крсна слава Никољдан!
Процјењује се да половина Срба православаца слави Светог Николу, док друга половина, како се каже, иде у госте.

Према подацима Републичког завода за статистику, Србија има 2,5 милиона домаћинстава, а ако пођемо од оне чувене да "Светог Николу пола Србије слави, а друга половина иде у госте", онда се ова крсна слава обиљежава у више од милион домаћинстава у Србији.

Слична ситуација је и у Републици Српској. Велики број домаћинстава обиљежава Никољдан као породично крсно име.

Како Свети Никола пада у вријеме великог божићног поста, вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола је слава непромјенљивог датума - 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сјећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. 



Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и данас у цијелом хришћанском свијету. Родитељи су га, као сина јединца и као дар од Бога, њему и посветили.
Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, гдје се и замонашио. Послије смрти родитеља, раздијелио је сиромашнима сву наслијеђену имовину.
Према предању, водјен чудесним гласом кренуо је у народ да шири вјеру, правду и милосрђе, и већ је својом појавом доносио утјеху, мир и добру вољу међу људе. Никола је умро 19. децембра 345. године. Сахрањен је у саборној цркви мирликијске митрополије, а крајем 11. вијека његове мошти пренете су у Бари, у манастир светог Јована Претече. 

Од Светог Николе до Деда Мраза

У новије вријеме, захваљујући рекламама "кока-коле" и потрошачком друштву, најпознатији је као Деда Мраз (Санта Клаус, скраћено од Санта Николаус - Свети Никола).

Народни обичаји и вјеровања

Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. 

И кнез Милош Обреновић славио је Светог Николу по свим народним обичајима као своју славу.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СРПСКА Дубница Калесија Иосмаци Зелина И Зоље.

19.12.2016 12:36

Свим Православнима Србима Грцима Русима и Бјелорусима Некаје Срецна Слава Свети Никола. Брацо Срби И Руси Цувајте Своју Веру Јер на свету Нема Боље Пола Планете Слави А пола Иде у Госте. Нека је са срецом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

19.12.2016 17:01

СЛАВУ имају само Православну СРБи. ЗАТО данас поле СРБа своју Крсну СЛАВУ послузује и слави, а друга половина СРБа идуци на Славу код својих Пријатеља Светог Николу са љубављу прослављају. ЗАТО нека је срецни свију СРБа слависх цувај БОЗЕ СВЕТО Православље!