Intervju - Jokićevi uzori: Nemanja i Strahinja, ali i Divac!

Centar Denvera o počecima karijere, Olimpijskim igrama, predstojećem Eurobasketu...

Košarka 19.12.2016 | 22:50
Intervju - Jokićevi uzori: Nemanja i Strahinja, ali i Divac!
Nikola Jokić u poslednje vreme beleži sjajne partije u dresu Denvera, što privlači pažnju domaćih, ali i stranih medija.

Srpski centar nedavno je dao intervju za sajt FIBA, u kojem je govorio o raznim temama.

Ko su ti bili uzori, igrači koji su te inspirisali u mladosti?

"Bila su to moja braća (Nemanja i Strahinja, obojica stariji), koje sam stalno gledao dok igraju. Mnogo vremena sam provodio sa njima i stalno maštao da budem kao oni. Naravno, tu su i igrači koji su igrali za reprezentaciju i koji su odlaskom u NBA otvorili vrata Evropljanima, kao što je Vlade Divac", otkrio je 21-godišnji Nikola Jokić.

Doček reprezentacije Srbije posle Olimpijskih igara u Brazilu je bio fantastičan. Da li ti je to bio najlepši trenutak u dosadašnjoj karijeri?

"Jeste, to je jedan od najvećih trenutaka koje sam doživeo do sada, jer smo se osvajanjem olimpijske medalje upisali u istoriju. Bilo je sjajno, to je veliko iskustvo za mene, a posebno emotivno doživeo sam doček u rodnom Somboru. Veoma sam počastvovan zbog sveta toga".

Prvi duel protiv SAD na Olimpijskim igrama bio je neizvestan do kraja, ali je u finalu Amerika ubedljivo pobedila. Šta se dogodilo?

"Ne znam... Nije bilo očekivano da ćemo stići do finala i bili smo toliko srećni zbog toga. Naporno smo radili da stignemo do Rija, ali ne znam šta se dogodilo u finalu. Možda smo jednostavno bili toliko uzbuđeni da nismo mogli da kontrolišemo emocije. U svakom slučaju, plasman u finale i srebrna medalja su ogromno priznanje za naš rad".

Kako gledaš na svoje partije od kvalifikacionog turnira u Beogradu, na kojem si bio MVP, i na izdanja tokom Olimpijskih igara?

"Nacionalni tim nema veze sa pojedincima, već sa pomaganjem timu. Ja samo želim da pobeđujemo. Uvek ća na reprezentaciju gledati kao na ekipu, a ne samo po svojim partijama".



Srbija će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi D u Istanbulu sa Turskom, Velikom Britanijom, Rusijom, Letonijom i Belgijom. Neće biti lako, zar ne?

"Svaki tim koji učestvuje na turnirima kao što su Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo ili Eurobasket, nije tu samo da bi igrao, već svi žele da pobede. Na takvim turnirima, poraz može da ti poremeti poziciju u grupi i oteža dalje takmičenje, tako da ćemo morati da budemo spremni na sve što nas čeka u Istanbulu", upozorava Jokić.

Da li maštaš o osvajanju Evropskog prvenstva?

"Naravno. Nar ne maštamo svi u reprezentaciji o tome? To je sve o čemu trenutno maštamo".

Svedok si napretka reprezentacije i odličnih rezultata pod komandom Aleksandra Đorđevića. Šta misliš o njegovom uticaju na tim?

"On je emotivan. Mnogo voli Srbiju i želi samo najbolje rezultate za nju. To nam mnogo znači. Kad god smo na terenu, spremni smo da se borimo, da pružimo maksimum za njega i našu zemlju. Nikada ne razmišljamo o porazu, već samo kako da se što jače borimo. Mislim da je za to najzaslužniji Đorđević".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar