Neki ambasadori se miješaju u politiku

VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora, izjavio je večeras lider te stranke Nikola Gruevski u obraćanju svojim pristalicama koji se već četvrto veče okupljaju ispred sjedišta Državne izborne komisije (DIK).

Region 17.12.2016 | 21:30
Neki ambasadori se miješaju u politiku
On ih je obavjestio da je izvršni odbor VMRO-DPMNE donio proglas u kojem se kaže da DIK na sjednicama koje traju danima, donosi nezakonite odluke sa ciljem izigravanja izborne volje naroda.

"Rad DIK se pretvorio u parodiju. Imamo informacije da se neki strani faktori mješaju u rad DIK-a sa ciljem postizbornog inžinjeringa i fasifikovanja izborne volje građana", rekao je Gruevski pred više hiljada pristalica.

DIK je u petak, nakon prigovora, poništio rezultate glasanja na jednom biračkom mjestu i naložila ponavljanje izbora na tom mjestu.

Ponovljeno glasanje na biračkom mjestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno da promjeni rezultat izbora, s obzirom na to da je on veoma tijesan - 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Gruevski je napomenuo da Upravni sud može da koriguje neke nezakonite odluke, te da niko nema pravo da utiče na odluke tog suda, a da, ukoliko i Upravni sud podlegne pritiscima, ta VMRO-DPMNE to neće prihvatiti. Prema njegovim riječima, VMRO-DPMNE neće učestvovati u ponavljanju izbora i neće priznati eventualno izmjenjene rezultate.

"Nećemo dozvoliti kriminalcu (Zoranu) Zaevu da formira vladu sa falsifikovanom voljom građana Makedonije", poručio je Gruevski, govoreći o lideru socijaldemokrata.

Prema njegovim riječima, VRMO-DPMNE neće dozvoliti funkcionisanje institucija sa falsifikovanom voljom i bez legitimiteta građana.

"Država mora suvereno da donosi odluke. Neki ambasadori počeli su previše da se mješaju u unutrašnju politiku zemlje i to mora da prestane", naglasio je Gruevski.

Kako je dodao, VMRO-DPMNE ubuduće neće prihvatiti nestandardna i hibridna rješenja u bilo kom sektoru ako takva rješenja nisu u zemljama Evropske unije. "VMRO neće prihvatiti i neće dozvoliti kantonizaciju i redefinisanje zemlje ni pod kakvim uslovima i okolnostima", rekao je Gruevski što je propraćeno aplauzima i skandiranjem "Makedonija, Makedonija".

Peti zaključak proglasa VMRO vezan je za, kako se navodi, borbu za "desorošizaciju" i jačanje nezavisnog civilnog društva koje neće biti ni pod čijom kontrolom. "VMRO-DPMNE i istorijski, i u sadašnjosti, i budućnosti, bio je i biće prozapadne stranka.

Naša orijentacija je članstvo u NATO-u i EU. Fundamentalna vrijednost je demokratija. I ovaj proglas je proglas koji štiti demokratiju", zaključio je Gruevski.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar