Неки амбасадори се мијешају у политику

ВМРО-ДПМНЕ неће признати прекрајање изборне воље грађана и евентуално понављање избора, изјавио је вечерас лидер те странке Никола Груевски у обраћању својим присталицама који се већ четврто вече окупљају испред сједишта Државне изборне комисије (ДИК).

Регион 17.12.2016 | 21:30
Неки амбасадори се мијешају у политику
Он их је обавјестио да је извршни одбор ВМРО-ДПМНЕ донио проглас у којем се каже да ДИК на сједницама које трају данима, доноси незаконите одлуке са циљем изигравања изборне воље народа.

"Рад ДИК се претворио у пародију. Имамо информације да се неки страни фактори мјешају у рад ДИК-а са циљем постизборног инжињеринга и фасификовања изборне воље грађана", рекао је Груевски пред више хиљада присталица.

ДИК је у петак, након приговора, поништио резултате гласања на једном бирачком мјесту и наложила понављање избора на том мјесту.

Поновљено гласање на бирачком мјесту са само 800 бирача у Гостивару могло би евентуално да промјени резултат избора, с обзиром на то да је он веома тијесан - 51:49, у корист владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски је напоменуо да Управни суд може да коригује неке незаконите одлуке, те да нико нема право да утиче на одлуке тог суда, а да, уколико и Управни суд подлегне притисцима, та ВМРО-ДПМНЕ то неће прихватити. Према његовим ријечима, ВМРО-ДПМНЕ неће учествовати у понављању избора и неће признати евентуално измјењене резултате.

"Нећемо дозволити криминалцу (Зорану) Заеву да формира владу са фалсификованом вољом грађана Македоније", поручио је Груевски, говорећи о лидеру социјалдемократа.

Према његовим ријечима, ВРМО-ДПМНЕ неће дозволити функционисање институција са фалсификованом вољом и без легитимитета грађана.

"Држава мора суверено да доноси одлуке. Неки амбасадори почели су превише да се мјешају у унутрашњу политику земље и то мора да престане", нагласио је Груевски.

Како је додао, ВМРО-ДПМНЕ убудуће неће прихватити нестандардна и хибридна рјешења у било ком сектору ако таква рјешења нису у земљама Европске уније. "ВМРО неће прихватити и неће дозволити кантонизацију и редефинисање земље ни под каквим условима и околностима", рекао је Груевски што је пропраћено аплаузима и скандирањем "Македонија, Македонија".

Пети закључак прогласа ВМРО везан је за, како се наводи, борбу за "десорошизацију" и јачање независног цивилног друштва које неће бити ни под чијом контролом. "ВМРО-ДПМНЕ и историјски, и у садашњости, и будућности, био је и биће прозападне странка.

Наша оријентација је чланство у НАТО-у и ЕУ. Фундаментална вриједност је демократија. И овај проглас је проглас који штити демократију", закључио је Груевски.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар