Bolest "plavog jezika" i dalje hara

Više od stotinu ovaca i goveda od oktobra je zaraženo virusom „plavog jezika“, navode u veterinarskim ambulantama na području Banjaluke.

Republika Srpska 17.12.2016 | 14:33
Bolest "plavog jezika" i dalje hara
Bolest je potvrđena u Bistrici, Melini, Potkozarju, Dragočaju, Kolima, Piskavici, Stratinskoj i Priječanima.

"Od „plavog jezika“, u poslednja dva i po meseca obolelo je više od 60 ovaca i oko 30 krava, a 12 grla je uginulo. Verovatno je obolele stoke mnogo više, jer u nekim slučajevima bolest može da prođe i bez simptoma", kaže Ratko Mijatović, doktor veterinarske medicine.

On je istakao da je od početka decembra, zbog nižih temperatura, broj zaraženih ovaca i goveda nešto manji.

O pojavi ove bolesti na području banjalučkih sela obavešteno je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema podacima gradskog inspektorata u oktobru i novembru zabeleženo je 58 novih slučajeva životinja koje su obolele od “plavog jezika”.

Uzrok bolesti je virus koji prenose insekti, a manifestuje se visokom temperaturom, slabim apetitom i pojačanim slinjenjem, dok se kod teže kliničke slike javlja upala sluznice i čirevi u ustima. Jezik dobija plavu boju i otekne toliko da viri iz usta, što stvara karakerističnu sliku po kojoj je bolest i dobila ime. Osim ovih simptoma, dolazi i do upale zglobova, pa se životinje, zbog otoka, otežano kreću.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar