Болест "плавог језика" и даље хара

Више од стотину оваца и говеда од октобра је заражено вирусом „плавог језика“, наводе у ветеринарским амбулантама на подручју Бањалуке.

Република Српска 17.12.2016 | 14:33
Болест "плавог језика" и даље хара
Болест је потврђена у Бистрици, Мелини, Поткозарју, Драгочају, Колима, Пискавици, Стратинској и Пријечанима.

"Од „плавог језика“, у последња два и по месеца оболело је више од 60 оваца и око 30 крава, а 12 грла је угинуло. Вероватно је оболеле стоке много више, јер у неким случајевима болест може да прође и без симптома", каже Ратко Мијатовић, доктор ветеринарске медицине.

Он је истакао да је од почетка децембра, због нижих температура, број заражених оваца и говеда нешто мањи.

О појави ове болести на подручју бањалучких села обавештено је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Према подацима градског инспектората у октобру и новембру забележено је 58 нових случајева животиња које су оболеле од “плавог језика”.

Узрок болести је вирус који преносе инсекти, а манифестује се високом температуром, слабим апетитом и појачаним слињењем, док се код теже клиничке слике јавља упала слузнице и чиреви у устима. Језик добија плаву боју и отекне толико да вири из уста, што ствара каракеристичну слику по којој је болест и добила име. Осим ових симптома, долази и до упале зглобова, па се животиње, због отока, отежано крећу.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар