Neprimjereni ispadi predsjednika Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odavno je, blago rečeno, prešao granicu dobrog ukusa u svojim javnim nastupima. Skoro svakodnevno od njega možemo čuti etiketiranja, uvrede, omalovažavanje, vulgarnosti, govor mržnje i primitivizam, koji su usmjereni protiv političkih protivnika, novinara, ali i svih neistomišljenika. Na svako pitanje koje mu nije “niz dlaku” uzvrati rječnikom koji nije primjeren ni jednoj javnoj ličnosti, a posebno nekome koga je izabrao narod i ko je predsjednik jednog entiteta. Dodikova retorika govori o njemu samom, ali i o tome kakvi smo mi postali ili postajemo danas.

Republika Srpska 17.12.2016 | 11:15
Neprimjereni ispadi predsjednika Srpske
Ovosedmično gostovanje na N1 televiziji posljednji je takav ispad. Tokom intervjua, Dodik se u jednom trenutku naljutio na novinarku i rekao... “Ne znam, zaboli me neka stvar šta vi o tome mislite, to me uopšte ne zanima..."

Dodikovih javnih ispada zaista je mnogo.

Prisjetimo se samo kako je ispred svježe sagrađene zgrade Vlade Republike Srpske novinaru FTV-a poželio bolest i smrt.

Ili kada je vulgarno i rasistički govorio o novinarki lista "Oslobođenje". Napomenimo samo da je vrijeđanje počelo kada mu je novinarka postavila pitanja o zbivanjima u stranci, te izbjegavanju zatvorske kazne i bijegu njegovog prijatelja Mileta Radišića iz RS.

Ili kada je, neposredno prije održavanja referendum o Danu RS, na jedno pitanje, umjesto odgovora, novinaru poručio da ga ne "za**bava".

„Bosna je trula zemlja, ionako ne zavređuje da postoji. To je jasno“, govorio je predsjednik Republike Srpske u jeku predizborne kampanje 2012. godine.

Pokušali smo doznati da li ovakve izjave priliče kako predsjedniku jednog entiteta, tako i javno-političkom prostoru? Šta to govori o njemu, ali i o nama kao društvu?

Mladen Mirosavljević, profesor javnog mnjenja, kaže da je postalo uobičajeno da predsjednik psuje mater vlasniku najveće entitetske privatne televizije, da proklinje novinare i ponaša se šovinistički prema njima, a primjeri njegovih televizijskih istupa, u kojima koristi ulični govor, su nešto što je postalo njegova svakodnevna praksa.

I to je praksa koja biva nagrađena od strane birača, naglašava Mirosavljević, što znači da bi se takav način komunikacije mogao ustaliti i u zvaničnim institucijama sistema i svakodnevnoj javnoj komunikaciji.

„Ako svi ćute, prihvataju takav način komunikacije, i još ga nagrađuju na izborima, to znači da je nivo političke kulture kod nas takav da je to postalo društveno prihvatljivo i da više na to niko i ne obraća pažnju. Kako će više, recimo u osnovnoj školi pa nadalje, neko sankcionisati učenika ako učiteljici odbrusi na isti način ili šta će se dogoditi ako neko nekome, recimo usred neke emisije, opsuje mater, ili u Narodnoj skupštini. Kako sve to dalje funkcioniše u svakodnevnoj praksi mogu se uvjeriti svi učesnici u saobraćaju, pa nadalje u svakodnevnoj komunikaciji“, ističe Mirosavljević.

Alisa Vrabac iz "PROF komunikacija", predavač i konsultant iz oblasti komunikacija, smatra da je moguće da Dodik ili njegov propagandni tim koristi propagandnu tehniku "ordinary folks" ili "ja sam kao vi", "ja sam vaše ogledalo". On time pridobija "obični svijet", izražava se "narodski", i svi ga savršeno razumiju. Njegovu retoriku poneki intelektualci osuđuju, ali budimo iskreni, kaže Vrabac, pravih intelektualaca je najmanje u današnjem bh društvu.

“Istovremeno, u društvu poremećenih vrijednosti kakvo je današnje bh društvo, ovakvom komunikacijom on zasigurno ne podiže standard lijepog ponašanja, nego ga srozava. Time nikome ne čini uslugu, a djeca odrastaju uz psovke i vulgarnosti kao sa nečim što je normalno i prihvatljivo. Dakle, ako me pitate da li je ovakvo ponašanje ispravno, moj odgovor je da nije i da to ostavlja ožiljke na društvo. S druge strane, istraživanja pokazuju da danas u/na nekoj vrsti medija provodimo 9,8 časova dnevno! Koju i čiju poruku ćemo da zapamtimo? Onu koja će se nečim istaći iz mora ostalih. Dodik je izabrao da u svojoj komunikaciji koristi vulgarnosti kako bi se istakao i bio zapamćen kod svoje ciljne grupe”, pojašnjava Vrabac.

Podsjeća nas i da je šokantnom retorikom Donald Trump dobio izbore u SAD, a premijer susjedne Srbije Aleksandar Vučić, ulogom "mučenika", spremnog da se uvijek “žrtvuje” za svoj narod.

Druga stvar na koju skreće pažnju u vezi sa intervjuom za N1 jeste Dodikov odnos i rječnik prema jednoj dami, što je bio slučaj sa novinarkom i urednicom Suzanom Stambol N1 televizije. Biti glavni lola u selu je ok, kaže Alisa Vrabac, ali su prave lole i domaćini najčešće džentlmeni prema ženama, što ovaj put Dodik, nažalost, nije bio.

Ističe da ne treba zaboraviti i ovo: Dodik i slični njemu nas prosto zabavljaju. To se u komunikologiji zove politainment, od riječi "politika+entertainment (zabava)". Njegova retorika govori o njemu samom, kaže Vrabac, ali i o tome kakvi smo postali ili postajemo danas.

“E moj kume ćelave ti gume, sedišta se tresu u mom Mercedesu" je strofa pjesme koja dobiva prostor na radio valovima. Nisam za cenzuru ali ovo danas para i uši i mozak. Ovo je globalni trend, bezobrazluk šokira i prodaje, da li pjevača ili političku ličnost, svejedno je. Nego ja se pitam, šta kad se u potpunosti naviknemo na vulgarnosti i profanitete, čime će nas onda šokirati? Možda bi ipak bilo bolje da malo prelistamo bonton. Sexy je, a sexy i vulgarno nikada nisu bili ista stvar”, zaključuje Vrabac.

Da nam nedostaje bontona, a još više kritičkog mišljenja i društvene odgovornosti smatra i profesor psihologije na banjalučkom Univerzitetu dr Srđan Dušanić.

„Po meni je od vulgarnog govora veći problem odobravanje ili indolentnost javnosti. To sve govori mnogo o nama i otvara brojne druge teme o našem mentalitetu, društvenoj uključenosti, te faktorima koji su doveli do ovakvog stanja. Kako se nositi sa ovim? Nema ovdje čarobnog recepta. Nama je potrebno ’’dubinsko čišćenje’’. Ako ćemo krenuti od korjena, za početak ovaj narod treba učiti da počne što više čitati, a manje da bulji u političke i estradne rijalitije. Sa tim ćemo valjda za koju deceniju razviti kritičko mišljenje i društvenu odgovornost, a za vijek možda budemo imali i odgovorne političare“, ističe Dušanić.

Izvor: Buka
Foto: Buka

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

vrijeme istice

17.12.2016 10:39

Misli da ce ga kapital spasiti koji je na neposten nacin prikupio ili pokrao pa se osilio da moze sve para vrti gde burgija nece.

ODGOVORITE
Name

Drina

17.12.2016 11:10

Kakav narod takav predsjednik a može i obrnuto kakav predsjednik takav i narod.

Name

Osho brat

17.12.2016 11:03

Sto je narod ne obrazovaniji i siromasniji , lakse se sa njim vlada.

ODGOVORITE
Name

Mala Ispravka

17.12.2016 11:28

Ovaj narod je retardiran. Zato postoji fenomen dodik.

Name

Pravopis

17.12.2016 11:29

Sto je narod neobrazovaniji, lakse se njime vlada!

Name

mami

17.12.2016 11:09

Covek koji nije vaspitan, a presednik je entiteta RS je los primer za drustvo te kao nevaspitan covek trebao bi da se javno izvini za vulgarnosti koje je izgovorio, ako ne radi gradjana koji glasaju, onda radi dece koja stasaju!

ODGOVORITE
Name

Pravi krivac

17.12.2016 11:18

Nije on kriv uopšte. Kriv je narod koji ga bira. Bili su sada izbori. Dodik zna šta narod voli, on to samo vješto koristi. Kada bi sutra bili izbori, opet bi bilo isto, opet bi Dodik pobijedio.

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2016 22:20

I treba da pobjeđuje. Bosna je trula zemlja i ne zavrijeđuje da postoji!

Name

Re

18.12.2016 22:45

Ako ti je trula idi iz nje, ali nemoj misliti da ces odnijeti zemlju sa sobom. Ona je nasa (svih koji ovdje zele zivjeti), a ti idi u susjednu ako ti se ide.

Name

boba

17.12.2016 11:30

Moj narode dvadeset prvi je vjek svi na društvene mreže bombardujte možda će mo dobiti rat sretno nam bilo.

ODGOVORITE
Name

Niko

17.12.2016 12:49

Nažalos, moj gospodine: Naše portale nikoi ne čita, osim nas malih. Svi su oni isti: i pozicija i opozicija. Rade samo za sebe i bližnje svoje. Srbima, takvi kakvi jesmo SPASA NEMA-voljom nas SRBA, a ne nikoga drugoga. Prodane smo duše, koje niko ne voli.

Name

Logično

17.12.2016 11:34

Kakav narod - takav predsjednik.

ODGOVORITE
Name

Opozicijo,Opozicijo!!!!

17.12.2016 12:43

Hiljadu puta sam napisao ovaj naslov: "Opozicio, Opozicio!!!, ali, opozicija ostaje sama sebi (i svima nama) OPOZICIJA. Organizujte "Ulice", ako se ne bojite za svoj status. Vaše priče su priče u PRAZNO!!!

ODGOVORITE
Name

Licimur

17.12.2016 13:26

Najgore je što ni oni nisu ništa bolji...

Name

Mirko

17.12.2016 13:18

Ma Mile je kralj. Ziv i zdrav bio 1000 godina. Nas buduci predsjednik vlade.

ODGOVORITE
Name

Rade

18.12.2016 07:07

Pa za tebe jeste,sigurno nisi prosao dalje od Bakinaca,debilu,debilni,

Name

Kowalski

17.12.2016 13:22

Гдје ископасте овог експерта?

ODGOVORITE
Name

re

17.12.2016 13:40

Kao i ti Lazanskog

Name

Opa Djurdjo

17.12.2016 13:46

Citam komentare o tkz predsedniku i svi drvlje i kamenje na njegovo ponasanje Ali zato kada krene retorika o referendumu ili ukidanju Bih svi mu tapsete i sta se tu da zakljuciti da je veliki manipulator a narod kao narod dok je ovaca bice vune za sisanje.

ODGOVORITE
Name

Daidza

17.12.2016 13:54

Kakav narod takav i prijedsednik,nista cudno.

ODGOVORITE
Name

Olja

17.12.2016 14:13

Sta drugo očekivati od uličara i hostaplera iz Laktasa?Primitivac.

ODGOVORITE
Name

bosangero

18.12.2016 09:49

Nije on primitivac, covjek ti je gore sasvim jasno i konkretno analizirao situaciju i Dodika...dok god n epostanemo obrazovani i ne budemo dovoljno emancipirani u politicki zivot, i ne budemo sposobni da sami zakljucujemo sta jedan g: Dodik nam zeli reci, kada nas zeliti obmanuti, kada je politicki demagog, kada politizira, sve do tad nazalost bit semo mi primitivni i samim tim cemo akceptirati i primitivce na vlasti....citati, citati i samo citati!!!

Name

Ipon

18.12.2016 15:07

A kosi ti

Name

Dragan

17.12.2016 14:44

Savršeno odgovara većini našeg naroda, na žalost.

ODGOVORITE
Name

I opet cu

17.12.2016 17:58

Coban jeste, ali boljeg nemamo. Nije mi milo ali i dalje glasam za njega.

ODGOVORITE
Name

mi smo on

17.12.2016 19:22

Kakvo stado, takav čoban

Name

Borac

17.12.2016 20:29

Sve je popularnji ,i narod voli bogatog predsednika ,ajmo jos jedan samodoprinos da malo popravi finansije.

Name

Re I opet ću

19.12.2016 07:59

Blago tebi.

Name

sale slovenac

17.12.2016 22:17

TO, MILE SRBINE. IMAS PODRSKU NEZAPOSLENIH DEMOBILISANIH BORACA VRS .

ODGOVORITE
Name

logika

18.12.2016 21:48

Pa i treba, on vas je učinio nezaposlenima

Name

Soko

18.12.2016 00:27

Oooo.nije se valjda usudio reci nesto takvo za novinarku N1. U svakom slucaju oni zasluzuju da im se kazu mnogo grdje stvari u facu

ODGOVORITE
Name

Lola

19.12.2016 08:02

Niko ne zasluzuje da ga se omalovazava, takvim nacinom potice se i nasilje a zamisli da se neko tvojoj majci, zeni, kcerci tako obraca?!

Name

Krajisnik

18.12.2016 10:56

Ma glupi seljak.

ODGOVORITE
Name

Sve je u skladu sa društvenom svijesti

18.12.2016 14:55

Dno dna.

ODGOVORITE
Name

Ipon

18.12.2016 15:05

A koje taj Mladen Mirosavljevic

ODGOVORITE
Name

Bl

18.12.2016 16:42

Covjek, o kome je ovdje rijec, nema elementarno kucno vaspitanje. Dakle, do njegovih roditelja je, nije on kriv sto je odrastao i krece se u takvom okruzenju.

ODGOVORITE
Name

Nenad

19.12.2016 06:25

Kakav narod, takav vam i predsednik. Vi ste ga birali!

ODGOVORITE
Name

Brod

19.12.2016 07:58

Ne boli svaka bolest, nažalasot ova kod Rudonje napreduje.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

19.12.2016 09:09

MOJ NAROD "SRBI" OBOLEO JE OD VEOMA TEŠKE BOLESTI, NEIZLEČIVE. TA BOLEST SE ZOVE DODIKANA. BOLEST SE OGLEDA U TOME ŠTO NAROD NE VOLI DA RADI, NE VOLI DA PRIMA VEĆU PLATU OD ZAGARANTOVANE, PENZIJE OD 150KM, ITDDD.

ODGOVORITE