Непримјерени испади предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одавно је, благо речено, прешао границу доброг укуса у својим јавним наступима. Скоро свакодневно од њега можемо чути етикетирања, увреде, омаловажавање, вулгарности, говор мржње и примитивизам, који су усмјерени против политичких противника, новинара, али и свих неистомишљеника. На свако питање које му није “низ длаку” узврати рјечником који није примјерен ни једној јавној личности, а посебно некоме кога је изабрао народ и ко је предсједник једног ентитета. Додикова реторика говори о њему самом, али и о томе какви смо ми постали или постајемо данас.

Република Српска 17.12.2016 | 11:15
Непримјерени испади предсједника Српске
Овоседмично гостовање на Н1 телевизији посљедњи је такав испад. Током интервјуа, Додик се у једном тренутку наљутио на новинарку и рекао... “Не знам, заболи ме нека ствар шта ви о томе мислите, то ме уопште не занима..."

Додикових јавних испада заиста је много.

Присјетимо се само како је испред свјеже саграђене зграде Владе Републике Српске новинару ФТВ-а пожелио болест и смрт.

Или када је вулгарно и расистички говорио о новинарки листа "Ослобођење". Напоменимо само да је вријеђање почело када му је новинарка поставила питања о збивањима у странци, те избјегавању затворске казне и бијегу његовог пријатеља Милета Радишића из РС.

Или када је, непосредно прије одржавања референдум о Дану РС, на једно питање, умјесто одговора, новинару поручио да га не "за**бава".

„Босна је трула земља, ионако не завређује да постоји. То је јасно“, говорио је предсједник Републике Српске у јеку предизборне кампање 2012. године.

Покушали смо дознати да ли овакве изјаве приличе како предсједнику једног ентитета, тако и јавно-политичком простору? Шта то говори о њему, али и о нама као друштву?

Младен Миросављевић, професор јавног мњења, каже да је постало уобичајено да предсједник псује матер власнику највеће ентитетске приватне телевизије, да проклиње новинаре и понаша се шовинистички према њима, а примјери његових телевизијских иступа, у којима користи улични говор, су нешто што је постало његова свакодневна пракса.

И то је пракса која бива награђена од стране бирача, наглашава Миросављевић, што значи да би се такав начин комуникације могао усталити и у званичним институцијама система и свакодневној јавној комуникацији.

„Ако сви ћуте, прихватају такав начин комуникације, и још га награђују на изборима, то значи да је ниво политичке културе код нас такав да је то постало друштвено прихватљиво и да више на то нико и не обраћа пажњу. Како ће више, рецимо у основној школи па надаље, неко санкционисати ученика ако учитељици одбруси на исти начин или шта ће се догодити ако неко некоме, рецимо усред неке емисије, опсује матер, или у Народној скупштини. Како све то даље функционише у свакодневној пракси могу се увјерити сви учесници у саобраћају, па надаље у свакодневној комуникацији“, истиче Миросављевић.

Алиса Врабац из "ПРОФ комуникација", предавач и консултант из области комуникација, сматра да је могуће да Додик или његов пропагандни тим користи пропагандну технику "ординарy фолкс" или "ја сам као ви", "ја сам ваше огледало". Он тиме придобија "обични свијет", изражава се "народски", и сви га савршено разумију. Његову реторику понеки интелектуалци осуђују, али будимо искрени, каже Врабац, правих интелектуалаца је најмање у данашњем бх друштву.

“Истовремено, у друштву поремећених вриједности какво је данашње бх друштво, оваквом комуникацијом он засигурно не подиже стандард лијепог понашања, него га срозава. Тиме никоме не чини услугу, а дјеца одрастају уз псовке и вулгарности као са нечим што је нормално и прихватљиво. Дакле, ако ме питате да ли је овакво понашање исправно, мој одговор је да није и да то оставља ожиљке на друштво. С друге стране, истраживања показују да данас у/на некој врсти медија проводимо 9,8 часова дневно! Коју и чију поруку ћемо да запамтимо? Ону која ће се нечим истаћи из мора осталих. Додик је изабрао да у својој комуникацији користи вулгарности како би се истакао и био запамћен код своје циљне групе”, појашњава Врабац.

Подсјећа нас и да је шокантном реториком Доналд Трумп добио изборе у САД, а премијер сусједне Србије Александар Вучић, улогом "мученика", спремног да се увијек “жртвује” за свој народ.

Друга ствар на коју скреће пажњу у вези са интервјуом за Н1 јесте Додиков однос и рјечник према једној дами, што је био случај са новинарком и уредницом Сузаном Стамбол Н1 телевизије. Бити главни лола у селу је ок, каже Алиса Врабац, али су праве лоле и домаћини најчешће џентлмени према женама, што овај пут Додик, нажалост, није био.

Истиче да не треба заборавити и ово: Додик и слични њему нас просто забављају. То се у комуникологији зове политаинмент, од ријечи "политика+ентертаинмент (забава)". Његова реторика говори о њему самом, каже Врабац, али и о томе какви смо постали или постајемо данас.

“Е мој куме ћелаве ти гуме, седишта се тресу у мом Мерцедесу" је строфа пјесме која добива простор на радио валовима. Нисам за цензуру али ово данас пара и уши и мозак. Ово је глобални тренд, безобразлук шокира и продаје, да ли пјевача или политичку личност, свеједно је. Него ја се питам, шта кад се у потпуности навикнемо на вулгарности и профанитете, чиме ће нас онда шокирати? Можда би ипак било боље да мало прелистамо бонтон. Сеxy је, а сеxy и вулгарно никада нису били иста ствар”, закључује Врабац.

Да нам недостаје бонтона, а још више критичког мишљења и друштвене одговорности сматра и професор психологије на бањалучком Универзитету др Срђан Душанић.

„По мени је од вулгарног говора већи проблем одобравање или индолентност јавности. То све говори много о нама и отвара бројне друге теме о нашем менталитету, друштвеној укључености, те факторима који су довели до оваквог стања. Како се носити са овим? Нема овдје чаробног рецепта. Нама је потребно ’’дубинско чишћење’’. Ако ћемо кренути од корјена, за почетак овај народ треба учити да почне што више читати, а мање да буљи у политичке и естрадне ријалитије. Са тим ћемо ваљда за коју деценију развити критичко мишљење и друштвену одговорност, а за вијек можда будемо имали и одговорне политичаре“, истиче Душанић.

Извор: Бука
Фото: Бука

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

вријеме истице

17.12.2016 10:39

Мисли да це га капитал спасити који је на непостен нацин прикупио или покрао па се осилио да мозе све пара врти где бургија неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

17.12.2016 11:10

Какав народ такав предсједник а може и обрнуто какав предсједник такав и народ.

Name

Осхо брат

17.12.2016 11:03

Сто је народ не образованији и сиромаснији , лаксе се са њим влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала Исправка

17.12.2016 11:28

Овај народ је ретардиран. Зато постоји феномен додик.

Name

Правопис

17.12.2016 11:29

Сто је народ необразованији, лаксе се њиме влада!

Name

мами

17.12.2016 11:09

Цовек који није васпитан, а преседник је ентитета РС је лос пример за друство те као неваспитан цовек требао би да се јавно извини за вулгарности које је изговорио, ако не ради градјана који гласају, онда ради деце која стасају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави кривац

17.12.2016 11:18

Није он крив уопште. Крив је народ који га бира. Били су сада избори. Додик зна шта народ воли, он то само вјешто користи. Када би сутра били избори, опет би било исто, опет би Додик побиједио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2016 22:20

И треба да побјеђује. Босна је трула земља и не завријеђује да постоји!

Name

Ре

18.12.2016 22:45

Ако ти је трула иди из ње, али немој мислити да цес однијети земљу са собом. Она је наса (свих који овдје зеле зивјети), а ти иди у сусједну ако ти се иде.

Name

боба

17.12.2016 11:30

Мој народе двадесет први је вјек сви на друштвене мреже бомбардујте можда ће мо добити рат сретно нам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

17.12.2016 12:49

Нажалос, мој господине: Наше портале никои не чита, осим нас малих. Сви су они исти: и позиција и опозиција. Раде само за себе и ближње своје. Србима, такви какви јесмо СПАСА НЕМА-вољом нас СРБА, а не никога другога. Продане смо душе, које нико не воли.

Name

Логично

17.12.2016 11:34

Какав народ - такав предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозицијо,Опозицијо!!!!

17.12.2016 12:43

Хиљаду пута сам написао овај наслов: "Опозицио, Опозицио!!!, али, опозиција остаје сама себи (и свима нама) ОПОЗИЦИЈА. Организујте "Улице", ако се не бојите за свој статус. Ваше приче су приче у ПРАЗНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицимур

17.12.2016 13:26

Најгоре је што ни они нису ништа бољи...

Name

Мирко

17.12.2016 13:18

Ма Миле је краљ. Зив и здрав био 1000 година. Нас будуци предсједник владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.12.2016 07:07

Па за тебе јесте,сигурно ниси просао даље од Бакинаца,дебилу,дебилни,

Name

Коwалски

17.12.2016 13:22

Гдје ископасте овог експерта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2016 13:40

Као и ти Лазанског

Name

Опа Дјурдјо

17.12.2016 13:46

Цитам коментаре о ткз председнику и сви дрвље и камење на његово понасање Али зато када крене реторика о референдуму или укидању Бих сви му тапсете и ста се ту да закљуцити да је велики манипулатор а народ као народ док је оваца бице вуне за сисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

17.12.2016 13:54

Какав народ такав и приједседник,ниста цудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

17.12.2016 14:13

Ста друго очекивати од уличара и хостаплера из Лактаса?Примитивац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босангеро

18.12.2016 09:49

Није он примитивац, цовјек ти је горе сасвим јасно и конкретно анализирао ситуацију и Додика...док год н епостанемо образовани и не будемо довољно еманципирани у политицки зивот, и не будемо способни да сами закљуцујемо ста један г: Додик нам зели реци, када нас зелити обманути, када је политицки демагог, када политизира, све до тад назалост бит семо ми примитивни и самим тим цемо акцептирати и примитивце на власти....цитати, цитати и само цитати!!!

Name

Ипон

18.12.2016 15:07

А коси ти

Name

Драган

17.12.2016 14:44

Савршено одговара већини нашег народа, на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И опет цу

17.12.2016 17:58

Цобан јесте, али бољег немамо. Није ми мило али и даље гласам за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми смо он

17.12.2016 19:22

Какво стадо, такав чобан

Name

Борац

17.12.2016 20:29

Све је популарњи ,и народ воли богатог председника ,ајмо јос један самодопринос да мало поправи финансије.

Name

Ре И опет ћу

19.12.2016 07:59

Благо теби.

Name

сале словенац

17.12.2016 22:17

ТО, МИЛЕ СРБИНЕ. ИМАС ПОДРСКУ НЕЗАПОСЛЕНИХ ДЕМОБИЛИСАНИХ БОРАЦА ВРС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

18.12.2016 21:48

Па и треба, он вас је учинио незапосленима

Name

Соко

18.12.2016 00:27

Оооо.није се ваљда усудио реци несто такво за новинарку Н1. У сваком слуцају они заслузују да им се казу много грдје ствари у фацу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

19.12.2016 08:02

Нико не заслузује да га се омаловазава, таквим нацином потице се и насиље а замисли да се неко твојој мајци, зени, кцерци тако обраца?!

Name

Крајисник

18.12.2016 10:56

Ма глупи сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је у складу са друштвеном свијести

18.12.2016 14:55

Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипон

18.12.2016 15:05

А које тај Младен Миросављевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

18.12.2016 16:42

Цовјек, о коме је овдје ријец, нема елементарно куцно васпитање. Дакле, до његових родитеља је, није он крив сто је одрастао и креце се у таквом окрузењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

19.12.2016 06:25

Какав народ, такав вам и председник. Ви сте га бирали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

19.12.2016 07:58

Не боли свака болест, нажаласот ова код Рудоње напредује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

19.12.2016 09:09

МОЈ НАРОД "СРБИ" ОБОЛЕО ЈЕ ОД ВЕОМА ТЕШКЕ БОЛЕСТИ, НЕИЗЛЕЧИВЕ. ТА БОЛЕСТ СЕ ЗОВЕ ДОДИКАНА. БОЛЕСТ СЕ ОГЛЕДА У ТОМЕ ШТО НАРОД НЕ ВОЛИ ДА РАДИ, НЕ ВОЛИ ДА ПРИМА ВЕЋУ ПЛАТУ ОД ЗАГАРАНТОВАНЕ, ПЕНЗИЈЕ ОД 150КМ, ИТДДД.

ОДГОВОРИТЕ