U vladajućoj koaliciji sijevaju varnice

Da unutar vladajuće koalicije u Srpskoj nije sve na svom mjestu, pokazala je i juče okončana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska 16.12.2016 | 18:19
U vladajućoj koaliciji sijevaju varnice
Svi, pa čak i opozicija, ostali su šokirani izlaganjem predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednika DNS Nedeljka Čubrilovića, prilikom razmatranja izveštaja o radu RTRS za 2015. Čubrilović se obrušio na javni servis, nazivajući izveštaj „slikovnicom“.

Poslanik SNSD Drago Kalabić, koji je na sjednici imao nekoliko verbalnih obračuna s Čubrilovićem, za „EuroBlic“ kaže da „tu nešto ne štima“ i da je od Kluba poslanika DNS zatraženo zvanično objašnjenje.

"To što se desilo nije logično i normalno. Ima dosta teških pitanja oko kojih će se narednih dana morati naći objašnjenje. Očito je da su vruće stolice u koaliciji i na vrhovima stranaka je da to riješe", kaže Kalabić.

Čubrilović juče nije odgovarao na pozive, kao ni šef Kluba DNS Spomenka Stevanović.

Osim ovoga, prilikom jučerašnjeg glasanja u NS Republike Srpske desila su se dva iznenađenja – nije usvojen Izveštaj o radu Pravobranilaštva Srpske, kao ni novi sastav Republičke izborne komisije Srpske.

Kako „EuroBlic“ saznaje iz vladajućih krugova, izvještaj o Pravobranilaštvu Republike Srpske je pao u cilju smjene zamjenika pravobranioca Srpske sa sjedištem u Banjaluci Mirka Stojčinovića.

Njega opozicija optužuje da je, u sporovima oko zemljišta u Banjaluci, radio protiv interesa Srpske.

Ni vladajući nisu oduševljeni, naročito nakon priznanja pravobraniteljke Srpske Danijele Novaković da joj je Stojčinović uputio „pijansku pretnju“.

Takođe, Narodna skupština Srpske nije izabrala Aleksandra Radetu za predsednika RIK, kao ni Dubravka Maunića, Željku Kosjerinu, Slobodana Softića, Slađanu Škrbić, Bojana Džajića i Zvjezdanu Đurić za članove.

Kako „EuroBlic“ saznaje, uzdržani su bili Nenad Stevandić i Darko Banjac iz „Ujedinjene Srpske“, Zlatko Maksimović iz „Uspješne Srpske“, Ilija Stevančević, poslanik PUP, i Sonja Karadžić iz SDS.

Stevandić: Sprečili zamku

Nenad Stevandić kaže da sastav RIK nije izabran jer nije ispoštovana zakonska obaveza da među kandidatima bude i Bošnjak.

"Da smo izabrali ovakav sastav, Klub Bošnjaka bi sigurno uložio veto i na taj način bi Republika Srpska bez RIK bila još šest mjeseci. Ovako će konkurs biti ponovljen. Ukoliko partije iz koalicije 'Domovina' ne predlože svog kandidata, to ćemo uraditi mi ili neko drugi", kaže Stevandić.

(EuroBlic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

nikad

16.12.2016 17:45

Nestalo piranama pa ce se glodat medusobno.prazna bara sve pozderale nemani nezasite.a mislili su nikad

ODGOVORITE
Name

Marceta

16.12.2016 18:48

Ja sam invalid prve kategorije.Znam ženu,ostavite je na miru,ne stvarate joj problem.Ona je upala kao s neba.Mene je spasila poslije rata.Republiko da ti je ovakvih kao ona.Sad bih pozvao borce da se jave,ali rekom ostavite je na miru.

ODGOVORITE
Name

s druge strane

16.12.2016 18:49

Ako se neko ko je placen da stiti zakon drzne da ucini sve ono sto je izgovoreno na sjednici , da je ucinio Mirko Stojcinovic , postavlja se pitanje gdje treba da bude. Naravno , u zatvoru. S druge strane umjesto da zakonit rad sazet u Izvjestaju Pravobranioca narodni poslanici usvoje i poruce gradjanima R Srpske da su ih oni zato i izabrali oni se suzdrzase. Od cega. Da je mnogo vise takvih kao Danijela Novakovic.

ODGOVORITE
Name

Mitar

16.12.2016 20:42

Pa S druge strane ko je šef ovima sto ih ne smjeni,njega,ona treba naprijed.Ali nju će puknuti

Name

Petlja

16.12.2016 18:52

Ne razumijem - pa zar već taj Stojčinović još nije počišćen. Ako je samo dio onoga tačno što je rekla ona Novakovićeva i poslanik Čavic tog hohstaplera treba u zatvor. Zamislite samo sta je ta zena pretrpjela jer je ocito rekla samo djelic istine. Kabadahije u zatvor a gradsko zemljiste vratiti gradu Banjaluci. O Igore gradonacelnice, imas li sta reci?

ODGOVORITE
Name

РЗБ

16.12.2016 19:04

ЛЕГЕНДО УЗ ТЕБЕ СУ РАДНИЦИ РЕМОНТНОГ ЗАВОДА БРАТУНАЦ, ИСЕЉЕНИ ХАЏИЋИ ИЗ 1997.ГОДИНЕ.

ODGOVORITE
Name

Kapitalac

16.12.2016 19:53

Sad ta sumnja bolja od Mirka,Čovjek borac čitav rat.Mirkane uz tebe smo.

ODGOVORITE